Ivanji: Odbor Agencije da ispita da li je Sikimić u sukobu interesa 1Foto: Fonet/Božidar Petrović

Beograd je grad optimista, bez obzira kroz šta je prošao tokom istorije. Ljudi koji u njemu žive nemaju pravo da budu pesimisti, a ukoliko je neko od njih pesimista, garantujemo da će promeniti pogled na svet.

Ovo je novi početak. Energija Aleksandra Šapića je neiscrpna, on je spoj sjajnog menadžera koji je Novi Beograd učinio više nego poželjnim mestom za život i jednog od najuspešnijih sportista u Srbiji svih vremena. Siguran sam da je to dovoljno da Beograd dobije gradonačelnika kakvog zaslužuje, po prvi put nakon Branka Pešića. A što se mene tiče, garantujem da ću dati svoj maksimum i da ću za razliku od kandidata za odbornike na drugim listama, ja zaista biti odbornik. To je za mene izazov, i početak nove politike čiji je Šapić najbolji promoter, kaže u razgovoru za Danas Željko Ivanji, jedan od direktora u PTT Srbija i drugi na listi „Aleksandar Šapić – gradonačelnik“.

* Promenili ste nekoliko političkih opcija, od G17, preko URS-a, do Nenada Popovića i njegove SNP, sa kojim ste se brzo razišli. Možda zato što se niste našli na listi za poslanike?

– Ne bih ništa promenio u svojoj karijeri ukoliko bih imao priliku. G17 plus je prešao u URS, što je dovelo do njegovog kraja. Inače, prvi predsednik skupštine G17 plus bio je LJubomir Madžar, a predsednik saveta poverenika pokojna Verica Barać, jedan od osnivača proslavljeni dramaturg Dušan Kovačević, i mnogi drugi. To je bila NVO u koju sam ušao 1999. U SNP-u sam pokušao da budem i nisam uspeo. Za mene je bio izazov da stvorim jednu novu stranku, jakih moralnih standarda. Moj zadatak je bio da napišem kodeks od kog članovi stranke neće odustati ni po koju cenu. Ticao se kvalifikacija za izbor na potencijalne političke funkcije i iskrene politike prema građanima. Kodeks nikada nije usvojen, a ja sam izašao iz cele te priče.

* Bili ste savetnik u vladi u kojoj je Aleksandar Vučić bio PPV i sa kojim je trebalo blisko da sarađujete u borbi protiv korupcije?

– Svaka borba protiv korupcije se isplati. Kada dolazi sa „vrha“, tim bolje, međutim rezultati u borbi protiv korupcije i percepcija građana u pogledu korupcije je prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije poražavajuća. Jedini merljiv rezultat je broj pravosnažnih presuda za krivična dela vezana za korupciju, kojih gotovo da nema. Kada dođe do nesklada između retoričke i stvarne borbe, građani osećaju nezadovoljstvo, što je zabrinjavajuće i govori o ozbiljnim institucionalnim nedostacima i nepostojanju vladavine prava. Trebalo je da sarađujem sa tadašnjim prvim potpredsednikom vlade, ali do saradnje nije došlo, ne mojom krivicom.

* I dok ste bili u G 17 plus bavili ste se borbom protiv korupcije, pa su vas prozvali Eliot Nes. Izgleda da ni to nije dalo rezultate, jer se G 17 plus raspao?

– To je bila moja borba unutar G17 plus da iz stranke izbacim one članove koji su imali više funkcija. Prvo bih od njih tražio da se odreknu funkcije, a potom bi ih izbacivao iz stranke, na šta sam imao pravo kao predsednik disciplinske komisije. Za razliku od građana koji su me podržavali, na narednoj skupštini stranke sam izbačen iz predsedništva. Javnost me je percipirala kao Eliota Nesa, ali po pretežnom razumevanju politike od strane političara u Srbiji sam ispao budala. Danas slobodno mogu da kažem da je bolje da budem budala nego političar kao oni.

* Ova izborna kampanja biće možda i prilika da se u TV duelima suočite sa Bogoljubom Karićem, koji je već aktivno u kampanji naprednjaka, a koji vas je svojevremeno tužio zbog optužbe da je oštetio državu za više miliona evra?

– Nikada nisam tužio Bogoljuba Karića, tužio sam Mobtel i odgovorna lica u njemu, za štetu koju su prema mom mišljenju i dokazima kojima sam raspolagao naneli državi, u šta sam i danas uveren. Tužilaštvo je podnelo krivične prijave protiv pojedinaca, da bi postupak protiv njih zastareo i time je obustavljen. Tu se ova priča za mene završava. Stavovi na temu Mobtela se suočavaju na sudu, a ne pred malim ekranima. Nisam imao priliku za to.

* Dva puta ste se kandidovali za direktora Agencije za borbu protiv korupcije. Prvi put niste prošli, a drugi put ste odustali. Zašto vam je ta Agencija toliko interesantna kada imate već tako dobro mesto u Poštama Srbije?

– Siguran sam da sam puno toga uradio u Pošti Srbije, ali na drugima je da ocene moj rad. Posao u Agenciji je za mene bio novi izazov u okolnostima u kojima se Agencija trenutno nalazi. O borbi protiv korupcije sam najviše naučio od Dika Martija, koji mi je bio kolega u pravnom komitetu Saveta Evrope, koji je usvajao izveštaje GREC-a, i čija je jedna od tema upravo bila borba protiv korupcije i iskustva država članica. Pošto je Marti lično poznavao velikog italijanskog tužioca Falkonea, često bi razgovarali na tu temu i borbi protiv mafije. NJegov primer je za mene bio inspiracija.

* Kako vam se čini izbor Dragana Sikimića za novog direktora Agencije za borbu protiv korupcije, s obzirom da Transparentnost tvrdi da postoji njegova povezanost sa SNS?

– Mogu da kažem da i pored toga što sam po drugi put ušao u uži izbor za direktora Agencije, na samu naznaku da ću se naći na listi Šapića odustao sam od kandidature imajući u vidu da pozicija direktora isključuje podršku političkom subjektu, što bi u mom slučaju moglo da bude tumačeno na taj način. Odbor Agencije ima mehanizam da ispita sukob interesa u pogledu njihovog novog direktora, i uveren sam da će postupiti po zakonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari