Da li su "lajkovi" na Fejsbuku zaista i pristalice? 1Foto FoNet Zoran Mrdja

Fejsbuk je u ovom trenutku najmasovnija društvena mreža na svetu, pa tako i u Srbiji. Istraživanja ukazuju da je gotovo svaki drugi građanin naše zemlje svakodnevno aktivan na ovoj platformi. Samim tim, ni domaće političke partije ne propuštaju priliku da budu tu prisutne.

Najveći broj lajkova za sada na Fejsbuku ima profil Srpske napredne stranke – više od 121.000. Sledi Savez za Srbiju sa 47.000, Demokratska stranka sa 44.000, pa jedan od više profila za koji pretpostavljamo da je zvaničan nalog pokreta 1 od 5 miliona koji beleži više od 30.000 „lajkova“.

Zavetnici imaju 27.000 onih koji ih prate na Fejsbuku, a SPS skoro 26.000. Više od 10.000 imaju Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa, Pokret slobodnih građana, LDP, Narodna stranka Vuka Jeremića….

Srpsku desnicu Miše Vacića prati oko 9.000 ljudi, Novu stranku Zorana Živkovića 8.000, organizaciju Metla 2020 (DSS i partneri) 7.800, dok Srpski patriotski savez SPAS Aleksandra Šapića kao nedavno formirani prati tek nešto više od hiljadu Fejsbuk korisnika.

Srpska radikalna stranka imala je nekada dobru „bazu“ i na ovoj društvenoj mreži, ali se trenutno ne može sa preciznošću utvrditi koji je profil ove partije na Fejsbuku zvaničan.

Da ne bude zablude, za razliku od Tvitera i Instagrama, gde se u zvaničnoj terminologiji praćenja nekog naloga koristi upravo izraz „prati“ (follow), na Fejsbuku je to i dalje „lajk“ iliti sviđanje. Međutim, nije svaki „lajk“ u realnosti i podrška toj stranici, odnosno u ovom slučaju političkoj organizaciji, jer mnogi koji samo informativno žele da prate aktivnosti neke partije na ovoj socijalnoj mreži uglavnom kliknu „lajk“.

Koliko je među tim hiljadama lajkova pravih pristalica, a koliko pukih pratilaca, niko ne može egzaktno proceniti, ali će političke partije iskoristiti priliku da se hvale brojkama koje u suštini ništa ne znače.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari