Frankfurter rundšau: Vučić žuri na izbore pre recesije 1Foto: Beta/Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

Nemački list piše o žurbi vlasti u Beogradu, Zagrebu i Skoplju, gde žele da održe izbore usred pandemije pre nego što dođu teške ekonomske posledice. Austrijski list Prese piše „opasnom životu“ kritičara vlasti u Srbiji.

„Pažnju izaziva podmetanje požara u kući šefa vojnog sindikata koji se zamerio predsedniku Vučiću. Iz Vlade nisu stigle izjave solidarnosti“, piše austrijski list Prese pod naslovom „Kritičari u Srbiji žive opasno“.

List prenosi da je ostao samo pepeo od vojnog bungalova u Surčinu gde živi Dejan Pavlović, predsednik sindikata „Sloga“ u Vojsci Srbije, te da mnogo šta ukazuje da je požar podmetnut.

Bečki list prenosi da je Pavlović oštro kritikovao rukovodioce u vojsci, jer su navodno ugrožavali zdravlje vojnika tokom pandemije.

„Umesto izraza solidarnosti sa žrtvom požara, iz Ministarstva odbrane stigla je samo pretnja tužbom protiv sindikata zbog uznemiravanja javnosti“, piše Prese.

List dodaje da srpska opozicija požar tumači kao „nastavak piromanske aktivnosti“ vlasti. Prese podseća na spaljivanje džamije u Beogradu 2004. i kuće novinara Milana Jovanovića u Grockoj 2018. godine.

„Američka organizacija Fridom haus svrstava Srbiju u hibridne režime umesto u demokratije“, dodaje list i podseća na slučaj novinarke Ane Lalić koja je bila pritvorena i na meti istrage zbog izveštavanja o stanju u Kliničko-boliničkom centru Vojvodine.

Izbori u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Hrvatskoj

„Kriza sa virusom još nije prošla, a namučenom Balkanu već preti sledeća krizna dolina: zbog izvesnosti da se bliži recesija, vlade na isteku mandata teraju građane na birališta“, piše Frankfurter rundšau.

Uprkos zahtevima opozicije da se parlamentarni izbori odlože za jesen, vanredno stanje u Srbiji je ukinuto i „sveprisutni šef države Aleksandar Vučić“ glasanje je zakazao za 21. jun, prenosi list.

„Gotovo da nema sumnje u ubedljivu pobedu njegove nacionalno-populističke SNS, s obzirom na kontrolisane medije i rascepkanu opoziciju, podeljenu po pitanju bojkota“, piše dalje u članku.

„Uprkos tome, prvi talasi otkaza i pogoršane prognoze privrednog rasta podstiču Vučića da odigra na letnje, umesto na jesenje izbore.“

Frankfurter rundšau prenosi da i u Severnoj Makedoniji bivši premijer Zoran Zaev koji predvodi favorizovane Socijaldemokrate traži da se izbori održe već 14. juna. Opozicioni VMRO bi da se to desi kasnije i poziva se na zaštitu zdravlja građana.

U Hrvatskoj je premijer Andrej Plenković rekao da je „mala razlika“ da li će izbori biti održani u junu, julu, avgustu ili septembru. No Frankfurter rundašu primećuje: „Kod izbornog termina već i nijanse mogu odlučivati o pobedi i porazu.“

List navodi da se u jednoj anketi samo šest odsto građana u Hrvatskoj izjasnilo za izbore tokom leta, ali da tamošnji mediji špekulišu da bi izbori ipak mogli biti u prvoj polovini jula jer je privredna prognoza negativna.

„U ovoj jadranskoj državi zavisnoj od turizma bi zaista prazne sobe tokom letnje sezone mogle da stropoštaju rejting HDZ“, zaključuje nemački list.


Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

15 reagovanja na “Frankfurter rundšau: Vučić žuri na izbore pre recesije”

 1. Vlast, a i sve partije, su odavno prestale da se igraju vatrom. Sada je pale na svakom koraku. Zaboravljaju, u svojoj plitkoumnosti, da požar žeže tamo gde ga vetar nanese. Pre neki dan, u sred pandemije, partije okupile čopore svojih pristalica ispred tzv. narodne skupštine (nikad nije ni bila narodna, već uvek partijska). Kada se to razmili po svojim gradovima, palankama, selima… čekamo jezivu jesen – zahvaljujući smrtonosno neodgovornim i sebičnim partijama i njihovom slepom i gluvom podaništvu.
  Sa partijama sreće nema.

 2. Vanredne mere su ubrzano ukinute radi Izbora.Varijanta A je da ostajemo jer bolje prilike nemamo ,a Varijanta B ako idemo ostavljamo praznu kasu,kao uostalom i svi ,,raniji.Da se ulazi u Recesiju može samo slikarstvo da pobije

 3. Kada pogledamo malo bolje, samo opozicija okuplja velike grupe ljudi, a strajkuju gladju iskljucivo zbog toga. Malo dvosmisleno rekla bih. Ne zelite da izbori budu odrzani, jer pandemija nije skroz prestala, ali je u redu da se skupljate, disete jedni drugima za vratom.

  • Gospođo, preko puta opozicije ispred ns je bila još već grupa građana koja nije opozicija

  • Pa vaš sns je autobusima doveo ljude, ne samo da dišu, nego i da se deru. a vi se pravite blesavi.

   • Vi se ne pra ite blesavi, vi ste već takvi sa takvim rečnikom. Naravno, administratori će ovo zabraniti.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.