Lista SDS-PSG-Nova možda i na Starom gradu 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Socijaldemokratska stranka, Pokret slobodnih građana i Nova stranka ozbiljno razmišljaju o zajedničkom izlasku na lokalne izbore u beogradskoj opštini Stari grad, ali i u još nekim opštinama, saznaje Danas od izvora u ovim političkim organizacijama.

To bi bila druga opština u Beogradu na kojoj bi nastupili posle opštine Vračar za koju su već u sredu potpisali koalicioni sporazum.

Osim moguće liste SDS, PSG i Nova, na lokalnim izborima na Starom gradu, prema našim saznanjima mogla bi da se pojavi i lista „Čuvari Starog grada“, pokreta koji je osnovao aktuelni predsednik ove opštine Marko Bastać, ali bez njega na listi.

OSLOBODIMO VRAČAR

Izvori Danasa iz SDS, PSG i Nove objašnjavaju da broj opština na kojima će zajedno nastupiti zavisi od organizaciono-tehničkih uslova koji utiču na prikupljanje potpisa, s obzirom na to da je poslednji rok za predaju lista kratak (5. jun) i da za svakog kandidata sa liste treba prikupiti najmanje 30 potpisa.

Uz to, kako nam je objašnjeno, dodatno komplikuje i otežava stvar to što je osim tačnog broja potpisa i njihove overe, neophodno prikupiti i bar nekoliko stotina potpisa više zbog tehničkih grešaka koje se javljaju a koje izborne kosmisije ne praštaju već listu obaraju.

Izvori Danasa navode da se o svemu intenzivno razgovara i radi te da će vrlo brzo biti poznati svi detalji zajedničkog izlaska na izbore.

Prema našim saznanjima, lista SDS, PSG i Nove na Vračaru zvaće se „Oslobodimo Vračar“ a njihov kandidat za predsednika te opštine mogao bi da bude Aleksandar Ivanović, predsednik Gradskog odbora SDS u Beogradu.

Juče nismo uspeli da dobijemo potvrdu ove informacije. SDS je, podsetimo, već dobio prvo mesto na listi na kojem će biti portparol ove stranke Konstantin Samofalov.

Zakonska začkoljica da na izbore ne mogu izlaziti koalicije pokreta i stranaka rešena je tako što je napravljena koalicija SDS i Nove, koje su stranke, a članovi pokreta PSG biće na listi u okviru kvota ovih stranaka.

IZBORA 21. JUNA NEĆE BITI

Kada je reč o lokalnim izborima u opštini Stari grad, izvori Danasa tvrde da bi se na njima mogla pojaviti lista „Čuvari Starog grada“, na kojoj bi bili neki od sadašnjih članove opštinske uprave bliski predsedniku opštine Marku Bastaću, kojem stranačka pripadnost ne dopušta da na izbore izađe. Bastać je član Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, koja se čvrsto drži bojkota narednih izbora.

Mediji su najavili da bi Bastać prvog juna mogao da saopšti odluku da li će izaći na izbore ili ne.

Mnogi spekulišu da će on ipak ponovo pokušati da dobije poverenje stanovnika Starog grada s obzirom na to da smatra da je tokom epidemije i karantina uradio dosta toga zbog čega mu građani veruju.

Takav potez bi pak mogao da ga košta članstva i stranačke funkcije, te zato izvori Danasa smatraju da će on ipak izaći na izbore, ali ne direktno nego preko sebi bliskih ljudi.

Izvori Danasa pretpostavljaju da bi jedan od njih mogao da bude Andrej Belingar, načelnik opštinske uprave.

Pitali smo Bastaća da li je istina da će na lokalne izbore na Starom gradu izaći lista „Čuvari Starog grada“, na kojoj neće biti on, ali hoće ljudi iz sadašnje opštinske uprave.

On nam je nije dao direktan odgovor. Sve što je rekao je da „jedino ima informaciju da se izbori neće održati 21. juna“.

SAMI SE ISKLJUČILI

Odluku SDS-a da posle PSG pođe putem izbora, odnosno odustane od bojkota glasanja na svim nivoima, članice Saveza za Srbiju nisu primile sa odobravanjem.

Kao i u slučaju Nebojše Zelenovića, predsednika Zajedno za Srbiju koji je rešio da brani Šabac i svoje mesto gradonačelnika tog grada, i za SDS je reakcija i poruka ista, a to je da su sami sebe isključili iz opozicionog bloka, bez obzira što SDS nastavlja bojkot parlamentarnih izbora.

SDS, po svemu sudeći, više neće biti pozivan na sastanke bojkot opozicije.

Predsedavajući Saveza za Srbiju i organizator sastanaka bojkot bloka Janko Veselinović komentarišući odluku SDS za Danas kaže da je u Sporazumu sa narodom predviđen bojkot izbora od strane potpisnika ukoliko se ne stvore uslovi za slobodne i poštene izbore i slobodne medije.

– To se odnosi, naravno, na sve izbore i nikakve izuzetke u Sporazumu sa narodom nismo predvideli. Svako ko kalkuliše i pokušava da pokupi neke mrvice sa Vučićevog stola sam sebe karakteriše kao nepouzdanog partnera i isključuje iz formata srpske opozicije koja je dosledna ostvarenju onog što potpise. To znači da idemo dalje bez stranke koja se ukrcala u poslednji voz izlaska na lažne izbore – zaključuje Veselinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari