Nebojša Zelenović: Nema odustajanja 1Foto: Đurađ Simić

U dve reči iz naslova staje čitava izborna priča koja se odigrala u Šapcu 21. juna.

Nema odustajanja, kaže još aktuelni gradonačelnik i nosilac liste „Nebojša Zelenović – Šabac je naš“; nema odustajanja od dokazivanja da je i u Šapcu 21. juna bilo toliko manipulacija da je čitav izborni proces doveden u pitanje.

Činjenica da je i Upravni sud u Novom Sadu, postupajući po žalbi lokalnog odbora SNS, odlučio da se izbori ponove na 27 od 100 biračkih mesta, u najmanju ruku legitimizuje Zelenovićeve sumnje.

Iako njegova lista nije učestvovala na nacionalnim izborima, činjenica da su odlukom Republičke izborne komisije, koja nije osporena pred Upravnim sudom, na oko pet odsto biračkih mesta u sredu ponovljeni izbori za narodne poslanike svedoči o brojnim nepravilnostima.

Pri čemu je taj postotak bezmalo dvostruko veći od već velikog – 234 biračka mesta – gde su izbori ponovljeni 1. jula.

Na lokalnim izborima 21. juna u Šapcu je zabeležena izlaznost oko 62 odsto, a nakon izbora lokalni SNS je proglasio apsolutnu pobedu.

No, parlamentarni izbori nisu u fokusu Nebojše Zelenovića po rezultatima, već isključivo kao deo neregularnog procesa koji se odigravao uoči i 21. juna, na svih 100 biračkih mesta u Šapcu. Kako je lokalnih izbora što se tiče, odlučila Gradska izborna komisija.

Lista počinjenih prestupa i kršenja zakona, počev od onog o lokalnim izborima, poduga je, a za svaki od prestupa postoje svedoci, imenom, prezimenom i matičnim brojem.

Deo dokaza o kršenju pravila, a još više narušavanju samog procesa, podnet je i Upravom sudu, a deo ide kroz niz krivičnih prijava Osnovnom tužilaštvu u Šapcu, koje bi trebalo da postupa po njima i uz asistenciju policije proveri navode.

Na narednim stranama javnosti Srbije biće predočen samo deo tih prestupa koji su, najblaže rečeno, nespojivi sa demokratskom procedurom koju izbori podrazumevaju. Iako je u Šapcu postojala uredna lokalna administracija, a i kontrola na lokalnim izborima, „kralo se čak i na izbornim kutijama“ – kako kaže Zelenović za Danas, uz opasku da je tako nešto nezamislivo u današnje vreme.

– Nije bila laka odluka da izađemo na lokalne izbore, svesni atmosfere i namere SNS da preuzme sve lokalne samouprave, a posebno Šabac. Nije bilka laka, ali je bila jedina moguća, iako smo se kao stranka Zajedno za Srbiju razišli sa Savezom za Srbiju. Od naših političkih ciljeva bila je važnija volja građana i građanki Šapca da se borimo za ono što i oni i naši gosti, prijatelji i posetioci zovu normalnišću u našem gradu – objašnjava Zelenović i dodaje: – Iako SNS insistira na tome da mi silom pokušavamo da prekrojimo izbornu volju građana/ki i da ne možemo da prihvatimo izborni poraz, istina je na suprotnoj strani; ne prihvatamo izborne krađe i manipulacije. Iako je nama draže da pobedimo, nije pobednik najvažniji, najvažnije je da su izbori regularni i da je na njima iskazana stvarna volja birača.

Zelenović podseća da je Gradska izborna komisije utvrdila velike nepravilnosti na svih 100 biračkih mesta, a da je nadležni Upravni sud u Novom Sadu potvrdio da je neregularnosti bilo na 27 mesta, što je bezmalo trećina mesta i birača sa pravom glasa, a i izašlih. Za listu „Nebojša Zelenović – Šabac je naš“, ali i mnoštvo drugih, tih 27 biračkih mesta nije dovoljno u smislu pravde, ali je više nego kvalitetan argument da su izbori neregularni.

Sudsku odluku će poštovati, sačekati da GIK, u skladu sa svim tekućim procesima, ali i epidemiološkom situacijom odredi datum ponavljanja izbora.

– Izbore koji se na republičkom nivou ponavljaju mi bojkotujemo i dalje, lokalne nećemo bojkotovati iako se mnogi van Šapca pitaju zašto kad je jasno da ni u jedinom, kako se do 21. juna govorilo, slobodnom gradu u Srbiji, ne može da izrazi slobodna volja građana. Upravo činjenica da je u Šapcu došlo do nasilnog ‘izražavanja izborne volje’, uz pretnje i potkupljivanje i krađu kroz biračke spiskove i na kutijama, razlog je da se ne odustanemo. Nemamo pravo na to – kaže Zelenović.

Premda se naravno nada pobedi, spreman je da prizna i poraz ako se u ponovljenom postupku utvrdi pobeda SNS – bez podvala, pretnji, manipulacija, krađa…

Kad će izbori biti još se ne zna, jer je pred Upravnim sudom i više desetina žalbi GIK-a, pa će se tek posle odluke o njima znati gde se sve izbori ponavljaju. Tu je kao ozbiljan faktor i rastuća epidemiološka sutuacija, ali kao ni 21. juna ona neće na duže odložiti izbore.

Paralelno sa izbornim procesom, lista „Nebojša Zelenović – Šabac je naš“, odnosno zajedno za Srbiju podneće Ustavnom sudu ustavne žalbe na odluke Upravnog suda o 73 izborna mesta, a kad se zadovolji i taj pravni preduslov nastaviće dalje – pred nadležnim međunarodnim institucijama. To, dabome, ne zaustavlja primenu odluka Upravnog suda, ali jeste argument o ne/demokratiji u Srbiji, tolikoj da i na izbornim mestima „privodi“ ljude.

Takođe, nastavlja se i već pomenuta pravna bitka krivičnim prijavama, što je takođe svojevrsna provera demokratije i vladavine prava u Srbiji. Jer, iako je slogan lokalni „Šabac je naš“, on je zapravo mnogo širi, pošto se borbom za odbranu izbornog prava Šapčana/ki bori i za izborno pravo svih građana/ki Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari