Od 14 proglašenih lista za lokalne izbore u Kragujevcu - dve (ili sve) naprednjačke 1Kragujevac Foto: KOCA SULEJMANOVIC/EPA

Gradska izborna komisija (GiK) u Kragujevcu proglasila je 14 lista stranaka, koalicija i grupa građana koje će da učestvuju na predstojećim lokalnim izborima, zakazanim za 21.jun.

Prema podacima gradske uprave, na području grada Kragujevca upisano je 153.323 birača za lokalne i još oko 10.000 za parlamentarne izbore. Ovu razliku između broja upisanih glasača za lokalne i parlamentarne izbore čine raseljena lica sa Kosova koja u Kragujevcu žive još od sredine 1999., ali je većini njih prebivalište, barem formalno, još uvek na Kosovu.

Pod rednim brojem 1 na glasačkom listiću za lokalne izbore je lista „Aleksandar Vučić – Za našu decu“, pod brojem 2 lista „Veroljub Verko Stevanović – Svi na ovu stranu“, slede lista „Slađan Rakić – Alternativa – Kragujevačka inicijativa i Nova snaga – Eko park“ i lista „Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije – Jedinstvena Srbija – Dragan Marković Palma“.

Lista „Za Kraljevinu Srbiju – Kragujevac moj glavni grad – POKS – Monarhistički front“ je pod rednim brojem pet, slede liste „300 Kragujevčana i Pokret Volim selo svoje – Dušan Zeka Aleksić“, „Kragujevačka priča i Tolerancija – Boris Kovačević Šuma“, „METLA 2020 – Novica Antić“ i lista „Aleksandar Šapić – Pobeda za Kragujevac“.

Pod rednim brojem 10 je lista „Pokret mladih Kragujevčana“, na broju 11 je lista „Demokratska Unija Roma-Milan Petrovic Fafi“ a na broju 12 „Dela, a ne reči – Dr Vladica Stanojević“. Na listi dr Vladice Stanojevića, zvanog Bumbar koji je i dalje, kako tvrdi, član Srpske napredne stranke, prema njegovim rečima, su naprednjaci koji su nezadovoljni radom predsednika Gradskog odbora SNS i gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića, i njegove ekipe koju, pored ostalih, čine njeghov kum i gradonačelnički kandidat vladajuće stranke Nikola Dašić, zvani Luftika, narodni poslanik Goran Kovačević, te v.d. direktora kragujevačkog Kliničkog centra dr Predrag Sazdanović.

Šumadijski naprednjaci će, tako, na predstojećim lokalnim izborima u Kragujevcu praktično da imaju dve liste. Podsetimo da se jedna grupa takođe nezadovoljnih kragujevačkih naprednjaka nedavno pridružila listi bivšeg gradonačelnika Veroljuba Stevanovića, zvanog Verko. U komentarima na lokalnim portalima i društvenim mrežama, veliki broj Kragujevčana smatra, u stvari, da je većina proglašenih lista, medju njima i ona Verkova pod kontrolom lidera SNS Alerksandra Vučića, te da od njegove (zlo)volje zavisi ko će, nakon 21. juna, u šumadijskoj prestonici da formira vlast. Najveće šanse, za to, ako je suditi prema učestalim posetama visokih državnih zvaničnika Kragujevcu, kojima ovde društvo prave aktuelni gradonačelnik Radomir Nikolić i kum mu Nikola Dašić, ima ta naprednjačka lista, na kojoj je pod rednim br ojem „jedan“ ovaj potonji (Dašić).

Na lokalnim izborima u Kragujevcu učestvovaće još i izborna lista „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“ koja je pod rednim brojem 13 i ima 29 kandidata za odbornike, te Ruska stranka koja , na broju 14, takodje ima 29 odborničkih kandidata, od kojih koliko je javnosti poznato, nijedan nije Rus, ali će na izborima, zbog cenzusa od jedan odsto, da nastupe kao lista nacionalne manjine. Ruske, naravno, mada u Šumadiji, ukoliko ih i ima, Rusi mogu da se izbroje na prste jedne ruke.

Vučić dolazi „s neba“?

Predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić u Kragujevac, saznaje naš list, najverovatnije dolazi 15. juna, kad će šumadijskoj i najširoj domaćoj javnosti da predsravi projekte vlasti u ovom delu Srbije.

Špekuliše se da će Vučić tog 15. juna helikopterom da sleti u krug industrijsko-tehnološkog Majnd parka, u kojem je locirana jedna od dve SIMENSOVE fabrike u Kragujevcu, i u kojoj bi trebalo da označi početak serijske proizvodnje tramvaja za svetska tržišta. Uz to, Vučić bi helikopterom trebalo da sleti i na teren fudbalskog stadiona “Čika Dača” koji bi, nakon rekonstrukcije, koju je prekjuče ovde najavio ministar sporta vanja Udovičić, trebalo navodno da bude najlepši objekat te vrste u Srbiji.

Da li će Vučić narednog ponedeljka u Kragujevac da „padne s neba“, pouzdano se ipak – ne zna. Ono što se zna, jeste da dolazi da podrži lokalni SNS i njenog gradonačelničkog kandidata Nikolu Dašića Luftiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari