Protest Građanskog otpora: Glasači treba da se podsete "mračne istorije" Aleksandra Vučića 1Foto: Atelje 212

Aktivisti Građanskog otpora danas su s protesta „Bulevar žrtava politike Aleksandra Vučića“ u Beogradu poručili da glasači na izborima 21. juna treba da se podsete „mračne istorije“ predsednika Srbije i Srpske napredne stranke.

Na protestnom skupu ispred Ateljea 212, aktivisti su na transparentu predstavili, kako su kazali, „žrtve“ politike Aleksandra Vučića: ubijeni novinar Slavko Ćuruvija, srpski političar s Kosova Oliver Ivanović, Stanika Gligorijević koja je izgubila život na naplatnoj rampi „Doljevac“ i sedam žrtava iz „Afere helikopter“.

Prikazane su i poplave u Obrenovcu i njenih 26 žrtava, novinar Milan Jovanović kojem se zapaljena kuća, čuvar u beogradskom kvartu Savamala koji je umro nakon rušenja u Hercegovačkoj ulici, a „Žrtve šopinga u Milanu“ tokom pandemije su predstavljene znakom pitanja.

Profesorka Biološkog fakulteta u Beogradu Biljana Stojković je rekla da je važno da se glasači sete „šta stoji u političkoj biografiji“ Vučića „na koju on ne želi da podseća“ birače.

Naglasila je da je potrebno da se ne zaborave uzbunjivač iz namenske farbrike „Krušik“ Aleksandar Obradović, novinarka portala Nova.rs Ana Lalić i Marija Lukić koju je seksualno uzemiravao bivši predsednik Opštine Brus, Milutin Jeličić Jutka, kome se sudi.

Aktivista Građanskog otpora, Srdjan Milivojević, kazao je da je poruka današnjeg skupa da „uprkos strahu, teroru i kriminalu“, aktuelna vlast neće upravljati Srbijom, već oni koji „iskorače pred zlom“ te je pozvao građane da bojkotuju izbore.

Milivojević je podsetio na izjavu, tada generalnog sekretara Srpske radikalne stranke Aleksandra Vučića: „Osvetiću se kad-tad Slavku Ćuruviji za laži koje o meni objavljuje ‘Dnevni telegraf’ „.

Govoreći o Oliveru Ivanoviću, Milivojević je rekao da je njegovo ubistvo najavljeno „najsramotnijim spotom“, a da se još ne znaju njegove ubice.

Za slučaj paljenja kuće novinara Milana Jovanovića, Milivojević je upitao šta je on „tako strašno otkrio o Srpskoj naprednoj stranci kad su hteli da ga ubiju“.

„Istrajavaćemo na istini povodom svih slučajeva, dok svi vinovnici ubistva ne budu procesuirani“, obećao je Milivojević.

Protestu koji je počeo u 16 sati prisustvovalo je nekoliko desetina gradjana i aktivista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari