Rezultat preko 10.000 glasova biće čudan 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Nekoliko minuta pre ponoći i nekoliko minuta posle, u petak uveče, liste za predstojeće izbore, predali su Koalicija za mir – Čedomir Jovanović i „Levijatan – Živim za Srbiju“.

Kako su mediji izvestili, lista Koalicije za mir – Čedomir Jovanović ima više od 200 kandidata za poslanike Skupštine Srbije.

Imajući u vidu složenost posla i procesa prikupljanja potpisa i njihove overe, odnosno neophodnost značajnih finansijskih sredstava za kampanju, javnost uveliko postavlja pitanja o tome na koji način male stranke sa iskustveno niskom podrškom u biračkom telu, odnosno nove političke organizacije, bez iskustva učešća u izbornim trkama, uspevaju da savladaju procedure.

– Levijatan je ekstremno desničarska grupa besprizornika u službi autoritarno-mafijaškog režima, a Liberalno demokratska partija je patrimonijalna stranka Čedomira Jovanovića, takođe u službi režima, komentariše za Danas sociolog Jova Bakić.

Dodaje da je izvesno da ni Levijatan ni LDP ne bi uspele da predaju listu bez podrške Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića.

– Ni jedna ni druga grupacija ne bi samostalno, tj. bez pomoći vlasti, mogle da skupe dovoljan broj potpisa za izlazak na izbore. Sumnjam da će uspeti da dobiju više glasova no što su navodno prikupile potpisa – zaključuje Jovo Bakić.

Prema rečima Bobana Stojanovića, političkog analitičara, neophodno je najpre videti da li će te liste biti proglašene.

– Grupi građana Levijatan je nedostajalo preko 3000 potpisa što je jako teško skupiti za dva dana, a LDP-u preko šesto. Sve što se priča o tim listama danima unazad, to što niko nije video da su, na primer, pozvali na prikupljanje potpisa, otvara mnoge sumnje odakle im potpisi i ko ih je i kako skupljao – kaže za Danas Boban Stojanović.

Što se tiče rezultata, dodaje naš sagovornik, svaki rezultat preko 10.000 glasova bio bi krajnje čudan, ali, svakako, desetinama hiljada glasova udaljeni su od cenzusa od tri odsto.

Sve ove liste, tajno prikupljanje potpisa, glasine koje kruže o tome – još jedan su dokaz da se čak i na ovakvim izborima obesmišljava celokupan proces i da se traži što više učesnika na izborima. Videćemo kako ce raspodeliti glasovi među svim ovim listama koje nisu formalno vlast – zaključuje sagovornik Danasa.

Olenik: Zabraniti Levijatan

– Levijatan, ali i slične desničarske organizacije treba zabraniti. Razloga ima više, a najočigledniji je je upotreba sile, pretnje i proganjanja prema svima koji misle drugačije. Kod Levijatana postoji još jedan razlog za zabranu, koji je specifičan samo za njih, a to je njihovo tajno delovanje.

Konkretno, Levijatan je javno i formalno udruženje za zaštitu životinja, ali suštinski i prema svom skrivenom delovanju u pitanju je desničarska organizacija koja javno primenjuje fizičku silu prema Romskoj manjini, ali su poznati i po kampanji proterivanja albanskih pekara – kaže za Danas Aleksandar Olenik, jedan od lidera Ujedinjene demokratske Srbije.

Ukazujući na opasnost da se nađu u parlamentu, zaključuje da je političkim organizacijama zabranjena upotreba sile i direktnog vršenja vlasti, pa bi Levijatan i po ovom osnovu trebalo zabraniti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari