SSP: Izbori 21 juna u pravnom smislu nelegalni, u političkom nelegitimni, potreban Parlament u senci 1Foto: Logo

Stranka Slobode i pravde (SSP) koja bojkotuje izbore u Srbiji u nedelju, 21. juna, saopštila je danas da su ti izbori „u pravnom smislu nelegalni, u političkom nelegitimni, a sa stanovišta zdravlja rizični“, i da će u skladu sa tim „nakon ovih lažnih izbora Srbija ostati bez Skupštine i Vlade“.

SSP je navela da je „to konačni dokaz nepoštovanja građana od strane Vučićevog režima“.

Visoka zvaničnica vlafajuće stranke SNS, potredsednica odlazeće vlade i ministarka Zorane Mihajlović danas je rekla da „Dragan Đilas (šef SSP) idejom o Parlementu u senci pokazuje nepoštovanje prema građanjima, i njihovoj volji“, te je SSP večerašnjim saopštenjem negirala da je to „nepoštovanje“.

„Preporučujemo gospođi Mihajlović da pročita izveštaj ‘Freedom House’ o stanju demokratije u Srbiji. Iz izveštaja se jasno vidi da ova Vlada, i ona kao ministar, imaju status ‘hibridnog režima’, a Srbija status delimično slobodne zemlje u kojoj ne stanuje demokratija“, navodi se u saopštenju SSP.

SSP navodi da su „slične opaske na račun stanja sloboda, i demokratije u Srbiji uputile i tri od četiri grupe evroparlamentaraca, koje biraju Evropsku komisiju“, kao i da je „o tome govorio i ambasador SAD pri OEBS-u Džejms Gilmor“.

„Zato nam je neophodan Parlament u senci, koji neće činiti političari, već istaknuti pojedinci, dokazani u svojim profesijama. Parlament u senci neće raditi po diktatu jednog čoveka, kako već godinama radi Skupština (Srbije), u kojoj su gospođi ministarki radikali, za koje tvrdi da će predvoditi opoziciju, poklanjali donji veš, i cepali papire“, navodi se u saopštenju.

SSP piše i da će „Parlament u senci predstavljati prostor slobode u kojem će najbolji od nas pristojno razgovarati o temama koje su važne za sve naše ljude“.

„Taj Parlamet će odluke donositi konsenzusom, a ne na zvonce. Te odluke će biti obavezujuće za sve opozicione stranke u Srbiji. Takav slobodni, narodni Parlament, će vratiti moć u ruke građana, i razvlastiti režim čiji je gospođa Mihajlović šraf, zbog koga godišnje iz Srbije ode više od 60.000 ljudi“, piše u saopštenju Stranka slobode i pravde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari