Izborni uslovi na lokalnom nivou još gori nego na državnom 1Foto: (1)BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ (2)FoNet/Aleksandar Barda

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić raspisao je lokalne izbore u Zaječaru, Kosjeriću i Preševu za nedelju, 28. mart, koje, zbog epidemiološke situacije, neće posmatrati ni CRTA ni CeSID.

Raša Nedeljkov, programski direktor Centra za istraživanja, transparentnost i odgovornost, u odgovoru na pitanje Danasa da li očekuje bolje izborne uslove, naspram onih koji su obeležili, recimo, izbore u Lučanima, pre tri godine, kada je ova organizacija zbog izbornih nepravilnosti podnela čak 11 krivičnih prijava, kaže da se u pogledu zakona ništa nije promenilo, ali da bi se suzdržao od paušalnih izjava, s obzirom na to CRTA ovog puta neće posmatrati situaciju na terenu.

Sagovornik Danasa, međutim, napominje da ako su izbori na nacionalnom nivou ugroženi iz perspektive standarda za slobodne i fer izbore, na lokalnom nivou su uslovi neporedivo lošiji.

„I u pogledu znanja i kapaciteta izborne administracije, ali i što se tiče pritisaka, zloupotreba javnih resursa, medijske situacije, korupcije…, jer lokalni šerifi, uglavnom, ne prezaju ni od čega. Problem je što se nema snage da se tome odupre i na neki način razotkriva“, kaže Raša Nedeljkov.

Podsetimo, CRTA je 2018. podnela krivične prijave protiv odgovornih lica u 11 javnih organa i preduzeća iz Novog Sada, Pančeva, Vrbasa, Vršca, Šida i Ivanjice čija su vozila bila prisutna u Lučanima tokom lokalnih izbora održanih 16. decembra 2018. Mobilni timovi CRTE u toku izbornog dana primetili više od 200 automobila sa registarskim tablicama koje nisu iz Lučana, kao i vozila bez registarskih tablica.

Raša Nedeljkov kaže za naš list da do dan danas, tri godine kasnije, nije pokrenut nije postupak na osnovu ovih krivičnih prijava, odnosno da je očigledno da je država na delu pokazala da je slabija od partijskih interesa.

– Ako su izbori 2020 bili na minimumu demokratskih standarda, uprkos izostanku konkurencije, zbog bojkota gotovo cele opozicije, izostanak opozicije na lokalu neće sprečavati vladajuće stranke da svoju „izbornu mašineriju“ ne drže na maksimumu, što uključuje i angažman ljudi iz kriminalnog miljea, naročitu u cilju kupovine glasova i zastrašivanja birača. Činjenica da niko nije krivično, ni prekršajno odgovarao za poražavajuće loše izborne uslove u Lučanima 2018. godine, daje malo optimizma za iole bolje lokalne izbore ove godine – zaključuje Raša Nedeljkov.

O tome šta se može očekivati od predstojećih izbora u Zaječaru, Kosjeriću i Preševu, Bojan Klačar, programski direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju, kaže za Danas da veruje da se Lučani neće ponoviti iz dva razloga.

– Prvi razlog je jer na ovim izborima nema pune političke konkurencije koja bi mogla da dovede do tenzija, a drugi je da nema neizvesnosti i snažne konfrontacije na terenu, kao što je bio slučaj u Lučanima gde je opozicija imala dobre šanse. Što se tiče neizvesnosti, ona će verovatno biti najizraženija u Preševu jer je albanska zajednica politički podeljena i fragmentisana – kaže sagovornik Danasa.

Prema njegovim rečima, CeSID neće posmatrati izbore zbog epidemije ali i zbog prakse da ova organizacija ne posmatra lokalne izbore ili to radi u izuzecima.

– Što se tiče atmosfere, nemamo dobar uvid jer nismo na terenu ali se stiče utisak da je za sada relativno mirno, da izbori nisu u fokusu političkih aktera pa čak i onih koji učestvuju. Sigurno je da će se određene tenzije pojavljivati s približavanjem glasanja, ali ne očekujem ništa dramatično već da ti izbori proteknu relativno mirno – zaključuje Bojan Klačar.

Podsetimo, „bojkot opozicija“ neće učestvovati na izborima u ove tri opštine, a Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke, tražio je i odlaganje ovih izbornih procesa.

Poseta premijerke i ministarki

Iz kabineta predsednice Vlade Srbije najavljeno je da će ona danas (ponedeljak) posetiti opštinu Kosjerić i da će obići pogon fabrike ITN , Gradsku toplanu u 11.20 , kao i da će imati sastanak sa u zgradi Opštine, i obraćanje medijima.

Uz Brnabić u poseti Kosjeriću su i ministarka privrede Anđelka Atanacković i ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari