Ministarstvo spoljnih poslova Japana saopštilo je juče da je ova država priznala nezavisnost Kosova „u nadi da će ona doprineti dugoročnoj stabilnosti regiona“. U saopštenju se dodaje da Japan želi da nastavi da neguje prijateljske odnose sa Srbijom. Kosovo je dosad priznalo ukupno 29 zemalja, uključujući Japan, SAD i više članica EU.

Ministarstvo spoljnih poslova Japana saopštilo je juče da je ova država priznala nezavisnost Kosova „u nadi da će ona doprineti dugoročnoj stabilnosti regiona“. U saopštenju se dodaje da Japan želi da nastavi da neguje prijateljske odnose sa Srbijom. Kosovo je dosad priznalo ukupno 29 zemalja, uključujući Japan, SAD i više članica EU. Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je juče protestnu notu vladi Japana i ambasadoru Ivanu Mrkiću naložilo da u roku od 48 sati napusti tu zemlju.
Sergej Lavrov, ruski ministar spoljnih poslova, pozvao je islamske zemlje da ne podlegnu apelima koji im stižu iz nearapskih i nemuslimanskih zemalja da priznaju Kosovo, prenose agencije. U intervjuu za dnevnik Rosiskaja gazeta, Lavrov je uoči posete Bliskom istoku, ocenio da pitanje Kosova predstavlja opasnost za međunarodne odnose s nesagledivim posledicama. On je ocenio da se posledice priznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova već osećaju u svetu, navodeći kao primer Tibet i zahteve Albanci u Makedoniji koji „predstavljaju korak ka nezavisnosti“.
Lavrov je, kako prenosi Beta, juče posle rusko-američkih razgovora u Moskvi, izjavio da „Rusija i SAD ostaju na suprotnim pozicijama kada je u pitanju Kosovo“. Prema njegovim rečima, Rusija se „protivi upotrebi nasilja u rešavanju bilo kog problema i da smatra da mirovne snage na Kosovu moraju prema svim stranama da se ponašaju jednako“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari