Jeremić: Vlast poslala huligane na ulice da odvrati građane od protesta 1Foto: Balkan.insajder

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da je vlast poslala huligane na proteste sa zadatkom da policiji pruže povod da brutalno pretuče mirne demonstrante, pa je veliki broj građana narednih dana ostao kod svojih kuća, jer ne žele da se izlažu opasnosti da budu ozbiljno povređeni.

„To je trik koji predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov režim koriste da odvrate nezadovoljne građane od masovnog učešća na protestima. Ovog puta, međutim, nisu mogli da sakriju veze huligana i policije, jer su se pojavili snimci koji dokazuju tu vezu i njihovu međusobnu koordinaciju“, rekao je Jeremić u intervjuu za Balkan insajder (Insider), održan video konferencijskom vezom.

Upitan da li je u proteste umešan i strani faktor, kao što to tvrdi vlast u Srbiji, Jeremić je odgovorio da Vučić, kad god zapadne u političku ili diplomatsku nevolju, pokrene scenario po kojem okrivi strane obaveštajne službe.

„Vučić Rusima govori da je Zapad protiv njega i da mu organizuju ukrajinski scenario i novi Majdan, a Zapadu govori da je sve organizovala Rusija, jer se on protiv da Srbija bude ruska kolonija, dok građanima Srbije govori da albanske i hrvatske službe hoće da izazovu haos. Ne može se, međutim, večito sedeti na više stolica i verujem da je vreme takvih trikova prošlo“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da su protesti u Srbiji spontani i da ih je izazvao jedan od nastupa Vučića, koji se poput bivšeg predsednika Venecuele Uga Čaveza tri do četiri puta nedeljno obraća naciji u trajanju od više sati.

„Vučić je u tom nastupu rekao da će biti ponovo uveden policijski čas zbog epidemije virusa korona, odnosno da će građani morati da budu zatvoreni u svojim domovima od petka uveče do ponedeljka ujutru. To je bio okidač za eskalaciju nezadovoljstva građana“, rekao je Jeremić.

Upitan o dijalogu Beograda i Prištine, Jeremić je odgovorio da Vučić „igra na podelu među zapadnim partnerima, jer evropske prestonice i Vašington po tom pitanju više ne rade zajedno“.

„Na jednom frontu radi sa Ričardom Grenelom, izaslanikom predsednika SAD Donalda Trampa, a na drugom sa Evropljanima koji ni sami nisu potpuno koncetrisani na to pitanje zbog Bregzita, krize izazvane pandemijom i slično… Ne verujem da će naredna runda dijaloga u Briselu bitno doprineti konačnom rešenju“, rekao je Jeremić.

Jeremić je citirao predsednika Turske Redžepa Tajipa Edrogana, koji je rekao da je „demokratija kao tramvaj – odvede te do tamo gde si hteo da stigneš, nakon čega izađeš“, i dodao da se to dogodilo u Srbiji, gde je Vučić došao na vlast na demokratskim izborima, a nakon toga demontirao demokratski poredak.

„Diktatura i kleptokratija u Srbiji su veoma opasni po stabilnost u regionu i nisu dobra vest za Evropu“, rekao je Jeremić.

Jedno od pitanja postavila je i bivša ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik (Mary Warlick), koja je Jeremića pitala o odnosima Srbije sa SAD, Rusijom i Kinom, a Jeremić je odgovorio da Vučić svima daje sve što žele, dok traži samo jedno – da ne rade protiv njega.

„Do sada je bio uspešan u tome, ali ne verujem da će to potrajati još dugo“, rekao je Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari