Joksimović: Srbija opredeljena za reforme, u junu moguće otvaranje poglavlja 1Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je kako očekuje da će do kraja juna, kad se završava rumunsko predsedavanje Savetom EU, Srbija otvoriti neka od poglavlja za koja je tehnički spremna, sopšteno je iz Vlade Srbije.

Joksimovć je u razgovoru sa novim ambasadorom Španije u Beogradu Raulom Bartolomeom Molinom o planovima u procesu evrointegracija navela da je Srbija opredeljena da sprovodi refome što je, po njenoj oceni, potvrdio i „generalno pozitivan Izveštaj Evropske komisije“, u kojem je kostatovan manji ili veći napredak u najvećem broju oblasti.

Joksimovć je ponovila je da je članstvo u EU strateški spoljno-politički interes i potvrdila posvećenost Srbije evrointegracijama i zahvalila na sveukupnoj pomoći i podršci koju Španija pruža Srbiji na putu ka punopravnom članstvu u EU.

Ona se posebno zahvalila ambasadoru Španije na doslednom i principijelnom stavu te države, baziranom na poštovanju međunarodnog prava, po pitanju nepriznavanja samoproglašene nezavisnosti Kosova, naglašeno je u saopštenju.

Beograd je spreman na nastavak dijaloga čim Priština ukine nelegitimne takse na robu iz Srbije, poručila je Joksimović i ukazala da je Srbija opredeljena za pronalaženje održivog rešenja, ali i da Priština, za razliku od Beograda, nije ispunila nijednu obavezu definisanu Briselskim sporazumom.

Molina je naglasio da je Srbija važan činilac regionalne stabilnosti i važan i pozudan partner EU.On je potvrdio da će Španija nastaviti da podržava evropski put Srbije koja, kako je naveo, ima jasnu evropsku budućnost.

Španski ambasador je konstatovao da ekonomske i reforme iz oblasti vladavine prava daju rezultate i da bi ih trebalo dinamično nastaviti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari