Jovanović: Dan pobede Srbija i svet dočekuje u novim previranjima i izazovima 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović kazao je danas povodom Dana pobede da Srbija i ceo svet dočekuje taj dan u novim previranjima, iskušenjima i izazovima koji stalno podsećaju na to da se ne zaboravi ono što se dogodilo pre više od sedam decenija.

Jovanović je rekao da je reč „mir“ ključna poruka koja svake godine vraća pred pitanja i dileme kako da savremeni život i ono što danas vidimo ispred sebe sačuvamo, da se više nikada ne ponove strahote užasnog rata i stradanja.

„Mi, koji smo preživeli i poslednje ratove devedesetih, one najgore, građanske, imamo posebnu obavezu da taj mir čuvamo i da rešimo probleme koje imamo sa svojim susedima, jer je to naš interes i garant budućnosti bez sukoba“, navodi se u pisanoj izjavi u kojoj se dodaje da antifašizam u Srbiji mora da se očuva.

On je kazao da su „novi oblici fašizma primetni kroz razne domaće, regionalne i evropske organizacije, koje nisu spremne da se zauvek izbore sa ostacima razmišljanja koji je celu Evropu već jednom uveo u pakao“.

„Protivimo se bilo kakvoj relativizaciji zločina počinjenih u ratovima, rehabilitaciji ratnih zločinaca i u Drugom svetskom ratu, kao i u ratovima devedesetih, a samo jasan odgovor na pokušaj prekrajanja istorije je ono što će se razumeti“, navodi se u pisanoj izjavi.

On je kazao da je potrebno da u društvu snažno negujemo antifašizam i da na svakom mestu i svakoj prilici afirmišemo ideje mira, dobrosusedskih odnosa i rešavanja problema koji naše društvo koče ka bržoj integraciji sa zemljama Zapadne Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari