Jovanović: Kažnjavanje građana zbog himne je Đukanovićeva represija 1Miloš Jovanović Foto: Fonet/Marija Đoković

Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović danas je, komentarišući odluku o novčanom kažnjavanju građana koji ne ustanu kad svira crnogorska himna, optužio predsednika Crne Gore Mila Đukanovića da institunacionalizuje represiju i „popuno otvoreno gradi Crnu Goru kao policijsku državu“.

„Režim najdugovečnijeg evropskog vladara, autokrate Mila Đukanovića već potpuno otvoreno Crnu Goru gradi kao policijsku državu. Na to nedvosmisleno ukazuje odluka Vlade Crne Gore da se ozakoni drakonsko novčano kažnjavanje građana koji ne ustanu prilikom izvođenja himne“, navodi se u Jovanovićevioj izjavi koju prenosi DSS.

Jovanović ocenjuje kako „nije ni malo slučajno što je ova odluka doneta samo nedelju dana pre utakmice Crna Gora– Srbija u okviru Lige nacija“.

„Institucionalizacija represije je u ovom slučaju očigledno uperena ka onim građanima Crne Gore koji su hrabri da gestom neustajanja na himnu iskažu nezadovoljstvo režimom utemeljenom na antisrpstvu i kriminalu i čije je nacionalno osećanje ostalo verno istoriji Crne Gore i srpstvu“, ocenjuje predsednik DSS.

Jovanović navodi kako „crnogorska vlast zaboravlja da represija nad građanima neminovno aktuelizuje Njegoševe reči: „…al‘ tirjanstvu stati nogom za vrat, dovesti ga poznaniju prava, to je ljudska dužnost najsvetija“, prenosi DSS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari