Jovo Bakić: Staću u prvi red revolucionarne pobune 1Foto: Medija centar

Ne možete govoriti da je vlast autoritarna i da ne dozvoljava promenu na izborima, a biti protiv dešavanja na ulici, stav je sociologa Jove Bakića koji je nedavno izneo u emisiji „Bez ustručavanja“.

Kao član Glavnog odbora nedavno osnovane, odnosno preimenovane Socijaldemokratske unije u – Partiju radikalne levice, Bakić je u pomenutoj emisiji isticao kako se na miroljubiv način ne može boriti protiv radikalnih opcija.

– Kako ćete promeniti nenormalan sistem ako ne na radikalan način. Ako je Vučić autokrata i vlada na neustavni način, onda reći – ja sam protiv radikalizma – nije održivo i logično. U protivnomti vi ste samo na rečima protiv sistema – istakao je Jovo Bakić.

Ako bi nas dovoljno izašlo na ulice, dodao je on, niko nas ne bi mogao oterati.

– Ako bi krenuo sa ulice da nas tera na silu, onda imate pravo na pobunu. Pravo na pobunu je jedno od osnovnih ljudskih prava – rekao je Jovo Bakić. Mi smo narod koji živi u nepravičnoj situaciji, smatra Bakić, precizirajući da je Srbija najnepravičnije društvo u Evropi.

– U Srbiji su najizraženije su socijalne razlike. Iz relativno pravičnijeg društva, socijalističke Jugoslavije, ušli smo u divljačko kapitalističko ponašanje – istakao je ovaj sociolog.

Objašnjavajući neophodnost revolucije, istakao je da je svrha revolucije – korenite promene.

– I u politici i u privredi i u kulturi. Revolucija je poželjna u nenormalnoj situaciji. Kapitalizam je nečovečan sistem koji zaslužuje revolucionarnu promenu. U međunarodnom povezivanju i kada je reč o Srbiji, to bi bilo moguće – istakao je Bakić.

Naglašavajući da je u Srbiji moguća promena političkog sistema, uz istovremenu konstataciju da vlast to neće dozvoliti promenu na izborima, Bakić zaključuje da je revolucija jedino rešenje, odnosno da jedna radikalna levičarska partije predstavlja rešenje.

– Ništa od zauzimanja Skupštine nema. Moraju da se zauzmu sve institucije koordinisanom akcijom – zaključuje Bakić.

Naglašavajući da je Partija radikalne levice nastala u kontekstu pomoći poniženima i uvređenima, kakvih je, kako je istakao, najveći broj građana Srbije, PRL nastajem, ističe on, kao snaga u koju će oni moći da se uzdaju.

– Dete se rodilo živo i zdravo i vrlo brzo će protrčati. Više nema te prepreke koja nas može zaustaviti. Ne samo smena ovakvog režima, autoritarno mafijaškog, Aleksandra Vučića, već će morati da se menja ceo sistem. I ono pre njega nije valjalo i dovelo ga je na vlast – rekao je Jovo Bakić.

Balkan – balkanskim narodima, dodao je on, rekavši da se „moramo internacionalno povezivati.

– Naš narod je vrlo borben ali je ubijen u pojam. Mora da se vrati energija i nada. Moramo da se nadamo, ma koliko nam to, promene, delovalo daleko u ovom trenutku. Moramo da se organizujemo sa jakom stranačkom organizacijom koja će biti u stanju da uđe u sukob sa tih 30 batinaša sa prethodnih protesta, u julu ove godine. Ako imamo takvu organizaciju, koja će biti vrlo miroljubiva, a istovremeno vrlo opasna, onda ćemo moći da branimo naš narod. Spreman sam da budem prvim redovima, ne bih govorio ovo da nisam – poručio je između ostalog Jovo Bakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari