Kako SNS kupuje birače na izborima za savete Mesnih zajednica 1Foto: Nova.rs

Izborni štab Srpske napredne stranke ima neiscrpnu maštu kako obradovati glasače i pridobiti ih da daju glas za njihove kandidate. Na izborima za skupštine dele se buš paketi, drva za ogrev, čisti se sneg oko kuće starijih i nemoćnih, dok za manje, ali ipak važne izbore za savete mesnih zajednica građani dobijaju čarape sa AV inicijalima šefa stranke i države, ili sto grama kafe, i to mlevene, sa logom SNS.

U opštini Kikinda, gde se 15. avgusta održavaju izbori za savete mesnih zajednica toga nema, valjda je ponestalo kafe i čarapa, pa se izborni štab SNS dosetio kako da ipak privoli birače da glasaju za „kandidate koje podržavaju SNS i SVM“, čije slike krase leci koje ubacuju u poštanske sandučiće.

Naime, „naprednjaci“ uz papirnu propagandu dele kutije žele bombona sa stranačkim i AV inicijalima predsednika. Poruka je jasna – ako hoćeš bombone, glasaj za naše, pa će njima biti slatko. Tako je u u sedam mesnih zajednica – Mokrinu, Nakovu, Banatskom Velikom Selu, Novim Kozarcima, Ruskom Selu, Bašaidu, Iđošu, Banatskoj Topoli i Sajanu.

Predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke Nebojša Novaković primećuje da se ponavljaju postupci na izborima za savete MZ i kaže da se radi o degradaciji izbornog postupka čime se šalje loša poruka za parlamentarne i predsedničke izbore sledeće godine.

„To nije dobra preporuka za ono što očekujemo – da se izborni uslovi poboljšaju. Oni se, zapravo, dodatno pogoršavaju. Ovde se radi o nizu zloupotreba. Prvo u putem  manipulacije u smislu pravljenja stranačkih letaka, obeležja stranaka pored imena kandidata koji bi morali da budu nezavisni. Opet se uključuje ceo stranački i državni aparat kroz zloupotrebu resursa jer se dele paketi socijalne pomoći koji su namenjeni onima koji će biti iskontrolisani na dan glasanja i popisani“, ističe Novaković.

Sve to se radi zbog imperativa pobede, smatra on i dodaje:

„Režim je uzdrman i mora da pokaže da još uvek ima podršku, koju nema, ali će zloupotrebiti sva moguća sredstva pa i institut toga da će izborna komisija biti potpuno pod njihovom kontrolom. Znači neće biti važno šta u kutiji jeste nego šta izborna komisija kaže. Pre toga su uradili sve da se što manji broj ljudi kandiduje“, zaključio je Novaković.

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton grohotom se nasmejao na informaciju da se u kikindskoj opštini dele i žele bombone sa logom SNS i Vučićevim inicijalima.

„Žalosno je što smo došli u poziciji da se čak i na izborima za savete MZ pominje ime predsednika države. Ne znam da igde u svetu to postoji. Ne pratim izbore za savete MZ u Belorusiji, teško ih je pratiti, ali je moguće da to tamo postoji“, kaže Marton.

On smatra da slučaj podele bombona  pokazuje da je nivo političke kulture u Srbiji mizeran.

„Onaj koji misli da se glas može dobiti bombonom, keksom ili tako nečim zaista potcenjuje građanina ove države i pokušava da ga prikaže bukvalno kao roba. Sve to  je zabrinjavajuće. Šta nas čeka sutra – imaćemo izbore za savete stanara na kojima će se deliti suncokret sa likom predsednika države. Tragično“,  ocenjuje Marton.

Predsednik Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara Aron Čonka kaže da su sve te mahinacije viđene na izborima za savete MZ u Somboru, Bačkoj Topoli i drugim opštinama, a ponavljaju se u Senti, Adi i Malom Iđošu. Navodi da su svuda umesto izbornih komisija u MZ formirane centralne opštinske komisije u kojima su, praktično, samo predstavnici vladajućih stranaka i one kroje ceo izborni proces. Zato su ovo nedemokratski izbori, odnosno farsa, zaključuje Čonka.

I pored svega, u Sečnju, tri MZ u Novom Sadu i još nekim vojvođanskim mestima nezavisni kandidati uspeli su da pobede SNS mašineriju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari