KDI: Dijalog sa Srbijom treba da vodi premijer Kosova 1Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Demokratski institut Kosova (KDI) je danas ocenio da presuda Ustavnog suda u vezi sa Zakonom o zadacima, odgovornostima i nadležnostima Državne delegacije za proces dijaloga sa Srbijom, „nedvosmisleno utvrđuje“ da dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije treba da vodi premijer Kosova.

Jeta Krasnići iz KDI je movinarima rekla da presuda Ustavnog suda „uklanja sve dileme u vezi s ulogom i odgovornostima ustavnih institucija u oblasti spoljne politike“ i da se ovlašćenja ustavnih institucija ne mogu preneti na „posebne mehanizme“ koji nisu predviđeni Ustavom, kao što je bilo s Državnim delegacijom za dijalog.

„Presudom je utvrđeno da zakon o tome krši princip podele vlasti i demokratske vrednosti, vršenje ovlašćenja Skupštine, Vlade i premijera u oblasti spoljne politike“, rekla je ona.

Pre glasanja o tom zakonu u Skupštini, KDI je poslanicima podelio analizu tog zakona gde je pokrenuto pitanja u vezi s podelom vlasti, institucionalnom hijerarhijom i drugim nedostacima koji su pratili taj zakon, rekla je Krasnići.

„KDI je dosledno tražio da politički spektar postigne konsenzus o pitanju dijaloga i pozdravila inicijative preduzete u tom pravcu, koje su diskusiju (o dijalogu) vratile u Skupštinu Kosova. Jedinstvo političkog spektra nije nastalo ni posle nastojanja da se u decembru prošle godine formira Državna delegacija“, kazala je ona.

Krasnići je ocenila da je čitav period funkcionisanja državne delegacije bio praćen nedostatkom transparentnosti i odgovornosti u odnosu na Skupštinu, civilno društvo i građane uopšte.

Imajući u vidu sve događaje od osnivanja Delegacije, posebno posle presude Ustavnog suda, KDI poziva sve institucije da poštuju presudu Ustavnog suda i da postupaju u skladu sa njom.

Proces dijaloga treba obnoviti pod vođstvom premijera uz redovan nadzor Skupštine Kosova, kaže se u preporukama KDI i dodaje da premijer i predsednik treba da se uzajamno konsultuju i koordinirano deluju u okviru svojih ustavnih odgovornosti, „ostavljajući iza sebe političke sukobe oko zastupljenosti u procesu“.

„Kosovo mora artikulisati svoj jedinstveni stav o konačnom i pravno obavezujućem sporazumu Kosova i Srbije. Tome treba da prethodi široka politička i društvena rasprava, u okviru koje se definišu vodeći principi, ‘crvene linije’ i pitanja ili teme koje kosovske institucije treba da uvedu i podstaknu“, kaže se u preporukama.

Takođe se preporučuje da Vlada Kosova treba da razjasni valjanost Platforme koju je predložila Državna delegacija i koja je izglasana u Skupštini Kosova, ako to i dalje ostane zvanični stav Kosova u ovom procesu.

„Proces dijaloga treba da bude razvijen na osnovu ‘crvenih linija’ koje bi trebalo da garantuju očuvanje teritorijalnog integriteta Kosova, status Kosova kao nezavisne i suverene države, i suverenitet Kosova, kao i Kosova kao države s punim i jednakim pravima na međunarodnoj sceni“, kaže se u preporukama.

Postizanje političkog konsenzusa i dalje je važno za unapređenje procesa dijaloga u interesu Kosova, u skladu sa ustavnim prerogativima državnih institucija.

„Politički spektar treba da zanemari dnevne političke kalkulacije i da izgradi dugoročne stavove za državu Kosovo. Skupština Kosova treba da drži Vladu odgovornom u procesu dijaloga, imajući proaktivnu i efikasnu ulogu nadzora. Parlamentarni odbori i poslanici Skupštine treba da koriste sve raspoložive mehanizme nadzora, uključujući i opoziv“, kaže se u preporukama KDI.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari