Ko se udružuje zarad izbornih koalicija? 1Foto: FoNet/Božana Pavlica; Aleksandar Levajković; Beta/Miloš Miškov

Poslednjih meseci više malih, široj javnosti nepoznatih lokanih političkih organizacija i pokreta sklopilo je saveze o saradnji sa već dobro poznatim ali slabim opozicionim poltičkim partijama, pa se stiče utisak da je cilj bliže saradnje i zbijanja redova priprema predizbornih koalicija.

Poslednjih meseci više malih, široj javnosti nepoznatih lokanih političkih organizacija i pokreta sklopilo je saveze o saradnji sa već dobro poznatim ali slabim opozicionim poltičkim partijama, pa se stiče utisak da je cilj bliže saradnje i zbijanja redova priprema predizbornih koalicija.

Poslednji koji je u subotu oformio otvorenu građansku platformu „Akcija“ je Nebojša Zelenović, lider Zajedno za Srbiju.

Akciju čini ukupno 28 političkih stranaka, grupa građana i udruženja iz 60 gradova koji zastupaju program „Zeleni dogovor za Srbiju“, što može biti dobra platformom za zajednički izborni nastup.

Zelenović za naš list kaže da je Akcija potenijalno izborna koalicija, otvorena za sve koji podržavaju zeleni dogovor.

– Akcija je osnovana sa idejom da okupi sve koji veruju u temeljne postavke politike koju imamo. Želimo da napravimo dogovor sa svakim ko veruje da je mesto Srbije na Zapadu, da treba što pre da rešimo otvorena državna pitanja i da građanima otvorimo mogućnost da svojim odlukama stvore novu energoju, koja će promeniti lošu stvarnost koju imamo. Zeleni dogovor je skup političkih principa u koje verujemo i želimo da se dogovorimo sa svakim ko deli privrzenost tim nacelima. Dakle otvoreni smo za saradnju. Želimo na izbore, ali smo veoma spremni za vaninstitucionalnu borbu ako za izbore ne bude uslova – odgovara Zelenović na pitanje da li će Akcija ulaziti u izborne kolaicije ili će samostalno na izbore.

Tesnu saradnju dogovorili su nedavno i Nova stranka i Kancelarija za lokalne i inovativne politike (KLIP).

Aris Movsesijan, predsednik Nove stranke, koji je prošlog vikenda u Nišu rekao da je jedini način da se pobedi trenutna vlast zajednička borba, za šta je, kako je naveo saradnja sa KLIP-onm pravi primer.

Ipak on za Danas kaže da izbori nisu jedini cilj.

– Mi smo pristupili ujedinjenju koje nije namenjeno i ograničeno izborima. Želimo da stvorimo jaku organizaciju koja će biti otvorena za sve ljude koji žele da se jasnom politikom suprotstave nepolitici Aleksandra Vučića i njegovoj stranci. Na ukrupnjavanje sam pozivao, pozivam i pozivaću, a sa KLIP-om, Marka Bastaća, smo uspeli da uskladimo politiku i korake kako da ovo ukrupnjavanje ne bude samo puko sabiranje – navodi on.

Ni Marko Bastać, osnivač KLIP-a, ne potvrđuje izbornu koaliciju.

– Iako se u javnosti već licitira sa potencijalnim datumom izbora, činjenica je da oni još nisu raspisani. Da bi se održali izbori, moraju se najpre ispoštovati uslovi za koje se borimo, a kada vidim rezultat te borbe, doneću odluku o učešću na izborima. Saradnja sa Novom strankom proizišla je iz čvrstog uverenja da je ujedinjenje i udruživanje opozicije neophodno i drago mi je da su nakon našeg sporazuma o saradnji usledio talas udruživanja najpre DS-a i pokreta 6. oktobar, te SDS-a i pokreta Tolerancija, a potom i okupljanje zelenih opozicionih pokreta i stranaka – kaže on.

Kako dodaje, i na protivničkoj strani dolazi do ukrupnjavanja, što smo videli iz utapanja SPAS-a u SNS. On veruje da je to odgovor na konsolidaciju u opozicionim redovima.

– Politička situacija u Srbiji je izuzetno teška i nije trenutak za merenje i prebrojavanje opozicionih krvnih zrnaca, već je vreme da pokažemo da je kooperacija uz prevazilaženje razlika, moguća. Kada je neko iskren borac protiv ovog zločinačkog režima, ne postavljam pitanje ko je bojkotovao izbore, a ko ne. Da bismo se građanima predstavili kao neko ko može da pobedi režim, moramo najpre pobediti sebe i svoje sujete i razumeti probleme građana – zaključuje Bastać.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari