Konjufca: Vladu ćemo formirati 25. marta, predsednika biramo do 10. aprila 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Član Predsedništva pokreta Samoopredeljenje i jedan od najbližih saradnika Aljbina Kurtija, Glauf Konjufca je večeras izjavio da će Vlada Kurtija biti formirana 25. marta i da će za nju glasati 64 ili 65 poslanika osmog saziva Skupštine Kosova.

Predsednik Kosova će prema njemu biti izabran do 10. aprila.

„Mislim da će od sada biti obezbeđeni brojevi. Mislim da će minimalni broj za izbor vlade Kurtija biti 64-65. Ovo je minimum. Za sada (o formiranju vlade) nema razgovora sa drugim strankama“, rekao je Konjufca za agenciju Telegrafi.com

Konjufca je rekao da će prvo biti konstituisana Skupština, biti izabran predsednik Skupštine, premijer i vladin kabinet, posle čega sledi izbor predsednika Kosova.

Komentarišući brojeve koji bi trebalo da budu obezbeđeni za izbor predsednika Kosova, Konjufca je rekao da opozicija ima dve mogućnosti.

„Opcija da predsednika smatramo jednim od mesta koje možemo odabrati pa preći u druge faze političke bitke, ili pretvoriti pitanje predsednika u egzistencijalnu tačku opozicije. Jer sa novim izborima (ako predsednik ne bude izabran), to je egzistencijalna tačka političke bitke“, rekao je Konjufca.

Demokratski savez Kosova je glasao za Hašima Tačija kao predsednika Kosova, zašto sada ne bi glasao Vjosu Osmani na toj funkciji, zapitao se on.

Govoreći o sporazumu iz septembra prošle godine u Vašingtonu u kojem je jedna od tačaka prizanje od strane Izraela i uspostavljanje ambasade u Jerusalimu, Konjufca je rekao da veruje da je priznanje veoma važno i mora se kao takvo sačuvati.

„Očigledno će ovo biti koordinirano sa Sjedinjenim Državama, za sve što budemo imali u tom pravcu“, kazao je on.

Kazao je da inače da izuzetno ceni priznanje Izraela i da je dužnost kosovske diplomatije da održava odnose sa ovom zemljom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari