Korać: SPC najveći problem savremene Crne Gore 1Foto:Medija centar

Jedan od najvećih problema sa kojim se suočava savremena Crna Gora jeste Srpska pravoslavna crkva (SPC), rekao je profesor beogradskog Filozofskog fakuteta, nezavisni poslanik u Skupštini Srbije i psiholog Žarko Korać, prenosi RTCG.

On je u intervjuu za Pobjedu kazao da je SPC „jedina istinska opozicija tamošnjoj vlasti i njenoj prozapadnoj politici“.

„Demonstracije koje SPC organizuje protiv usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti uvod su u crnogorske parlamentarne izbore 2020. Ipak, za razliku od Vučićeve, vlast u Crnoj Gori je stabilna. Nakon sedam godina apsolutne vlasti, Vučićev režim je sada uzdrman i veliko je pitanje kako će se ponašati u novonastalim okolnostima“, ocenio je Korać za crnoogorske medije.

On, između ostalog, konstatuje da atmosfera u srpskom društvu odavno „nije normalna“, čemu je, tvrdi, svoj nemjerljiv doprinos dao sam predsednik Aleksandar Vučić.

„Vučić svoje političke protivnike doživljava kao svoje krvne neprijatelje. Kao društvo, ušli smo u politički rat do istrebljenja. Kako reče Muamer Zukorlić: ili ćemo mi njih ili će oni nas“, kaže Korać.

Nažalost, kako je rekao, ovom režimu put je utrla politika Demokratske stranke, prenosi RTCG.

„Ne mislim, pritom, da je Vučića na vlast doveo Boris Tadić, ne. Ta je teza proizvoljna i suštinski netačna. Međutim, Tadićeva vlast se nije odlučnije suprotstavila nacionalističkim idejama i dalje dominantnim u srpskom društvu. Umesto toga, sa njima je koketirala, u čemu je najistaknutiju ulogu imao Tadićev šef diplomatije Vuk Jeremić. Tadić se nikada do kraja nije opredelio za EU, iako je to, kao i Vučiću, bio njegov nominalni cilj. Nije otvorio pitanje kritičke valorizacije prošlosti, odbacivanja nasleđa Slobodana Miloševića… I evo nas tu gde smo“, kazao je Korać.

Saglasan je da se stanje u društvu u vreme predsjednika Tadića ne može upoređivati sa ovim danas.

„Tačno. Ovo o čemu govorim bilo je deo opšte politike, ali ne dominantan. Vučić je to radikalizovao. Biračko telo Srpske napredne stranke (SNS) nacionalističko je i suštinski antievropsko. Vučić je, kazao sam, nominalno okrenut evropskim integracijama; istovremeno, u politički i društveni život vratio je ogroman broj ljudi iz Miloševićevog vremena; neprekidno govori o ‘nepravdama’ koje su učinjene Srbiji i Srbima, a Rusiju vidi kao jedinog srpskog zaštitnika. Zašto on to čini? Zato što svojim biračima želi da kaže da ih nije napustio, da se nije promijenio, da je isti nacionalista kakav je bio devedesetih“, rekao je Korać.

Kaže da ima utisak da Zapad „zaista počinje da gubi strpljenje, očito ne shvatajući da Vučić nema hrabrosti da ispuni ono što im je obećao“.

„Govorim o Kosovu, gde će Vučić na suprotnoj strani sada imati ne Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja, sa kojima je vodio dijalog, nego neuporedivo težeg, tvrđeg pregovarača – Albina Kurtija. Kada je riječ o izveštaju Pentagona na koji ste ukazali, čini mi se da se u njemu toliko ne potencira vojna i obaveštajna saradnja, koliko činjenica da je Srbija nedavno postala članica Evroazijske ekonomske unije, što se tumači kao Vučićeva spremnost da se još više približi Rusiji“, istakao je Korać, između ostalog, prenosi RTCG.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

35 reagovanja na “Korać: SPC najveći problem savremene Crne Gore”

      • Nije SPC, tačnije crnogorsko-primorska mitropolija problem savremene CG, već je problem za diktatorsko-mafijaški režima Mila Đukanovića. Menjao je Đukanpvić ideologije, od komuniste, posao srpski nacionalista, pa onda postao crnogorski nacionalista, a sve to vreme je njegov glavni oponent bio mitropolit Amfilohije. Đukanović je u potpunosti privatizovao državu,a sada pokušava da napravi i sopstvenu crkvu. Sve se to dešava u članici Nato pakta i zemlji, koja je najviše odmakla u evro integracijama. Izgleda da su to standardi, koje se moraju ispuniti i vrednosti koje treba prihvatiti.

    • Najveci problem Crne Gore nije SPC, gospodine Korac, vec ovi „savremenici“, koji pokusavaju da budu nesto drugo, nadajuci se da ce im se konvertitstvo i prelazak na „savremenu“ veru isplatiti kao nekada poturicama, sto je Njegos lepo oslikao u „Gorskom vijencu“.

    • Iz džaka Bene Popovića, ide nova godina a Bebin džak je pun poklona za njegove drugare kao što je npr. gospodin Djukanović.

    • Danas će se crkve u crnoj gori prevesti u državno vlasništvo sutra će se to uraditi na Kosovu pa će političari odlučivati da.li će crkva biti crkva ili javni wc

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.