Kossev: Odbijen predlog za određivanje pritvora šestorici Srba iz Zubinog Potoka 1Foto: EPA-EFE/DJORDJE SAVIC (Arhiva)

Predlog Osnovnog tužilaštva u Mitrovici za određivanje pritvora šestorici Srba koji su uhapšeni u akciji Kosovske policije u Zubinom Potoku, odbijen je kao neosnovan, preneo je danas portal Kossev.

Kako navodi taj portal, sva šestorica saslušanih, imali su vidne povrede po licu i negirala su da su u saizvršilaštvu izvršili krivično delo sprečavanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

Oni su optužili specijalne jedinice kosovske policije za „prekomernu upotrebu sile“, navodeći da su ih „tukli nakon što su bili vezani“, piše Kossev.

Osnovno tužilaštvo u Kosovskoj Mitrovici predložilo je danas Osnovnom sudu u Mitrovici meru određivanja pritvora za šestoricu Srba, P.M, D.D, T.M, M.M, I.M i M.O, koji se sumnjiče da su u saizvršilaštvu izvršili krivično delo sprečavanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

U predlogu za određivanje pritvora je navedeno da su okrivljena lica oko 9 časova ujutru upotrebom fizičke sile, u selu Varage, onemogućila kretanje službenih vozila Kosovske policije.

Uhapšeni su naveli da su ih specijalne jedinice Kosovske policije uhapsile u kućnom dvorištu koje se nalazilo na 150 do 200 metara od magistralnog puta i da ih ni koji način nisu ometali u obavljanju njihovih dužnosti.

Kako su izjavili, pripadnici policije su „upali u dvorište sa uperenim puškama i vikali na njih na albanskom jeziku“, a nakon što su legli na zemlju, navode sa su ih pripadnici policije „vezali lisicama i počeli da tuku“.

Naveli su, kako piše Kossev, i da su osim njih fizički napali i dve ženske osobe koje su bile prisutne u dvorištu imanja.

Među uhapšenima je i jedan član lokalnog osoblja UNMIK-a, D.D, koji je naveo da je tog dana na terenu bio u sklopu svojih zaduženja, te da je „na tri jezika poručio pripadnicima policije da je član UN osoblja i pokazao legitimaciju“.

Kako je izjavio, policajci su mu rekli da „legne na tlo, nakon čega su mu uzeli legitimaciju iz ruke i počeli da ga tuku“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari