Jedini protiv kojeg je pokrenut sudski postupak zbog nereda na mitingu izjavio je da je krenuo da napadne ambasadu SAD „ponesen“ onim što je čuo sa bine. Kako to komentarišete?

Građani bi trebalo da se uzdrže od nasilja bez obzira na okolnosti. Mnogo je veća odgovornost tadašnjih predstavnika vlasti i opozicije, ali i svih drugih javnih ličnosti, koji su svojim nastupom na mitingu naveli te mlade ljude na agresivno ponašanje. Bivši premijer Vojislav Koštunica i veliki broj članova njegove vlade su u organizacionom smislu odgovorni za taj nemili događaj. I ne samo oni, nego i reditelj Emir Kusturica i sve ostale javne ličnosti koje su s bine podstrekivali na nasilje.

Kolika je šteta naneta Srbiji zbog tog događaja?

Naneta je velika šteta, ali je ona delimično u senci nastavka evropskih integracija koje je usledilo kasnije. Cela atmosfera, pre i posle mitinga, odnosno proglašenja kosovske nezavisnosti, bila je namerno kreirana da podstiče nasilje u društvu. Tokom raznoraznih mitinga održavanih tih dana porazbijano je čak 80 prostorija LDP. Ta atmosfera je nastavljena posle, sve do ubistva francuskog državljanina Brisa Tatona.

Da li bi trebalo da odgovaraju političari koji su pozivali građane na taj skup?

Politička struktura, odnosno Koštuničina vlada, napravila je atmosferu nasilja u društvu koja je kulminirala ubistvom Brisa Tatona. Srećom, ta njegova ekipa više nije na državnim funkcijama. Međutim, oni i dalje pokušavaju, sa pozicije oslabljene moći, da utiču na prilike u društvu. Kod ljudi, koji su u noći nakon mitinga palili prostorije LDP, pronađeni su spiskovi adresa, tako da se ne može govoriti ni o kakvoj spontanosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari