Kragujevac po prvi put nema opoziciju u lokalnom parlamentu 1Kragujevac Foto: Beta/Miloš Miškov

Gradski odbori Zajedno za Šumadiju i Srpski pokret obnove, koji su na poslednjim lokalnim izborima nastupali jedinstveno pod sloganom „Svi na ovu stranu“ nastaviće saradnju kao organizacija pod nazivom  „Kragujevačka opozicija“.

Lideri Zajedno lokalnog ogranka SPO, Veroljub Stevanović i Milan Urošević, na današnjoj  konferenciji za štampu, preneo je portal InfoKG, rekli su da smatraju da je naziv „Kragujevačka opozicija“ apsolutno opravdan, jer su jedina prava opozicija u gradu, dok su ostali, koji su se nazivali opozicijom uoči lokalnih izbora, nakon njih, pohitavši ka vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci, demantovali sami sebe.

To je, smatraju, urađeno zarad sitnih političkih interesa, nekog funkcionerskog mesta i zaposlenja, bez da su svojim biračima dali bilo kakvo objašnjenje i ukazali na to koji se delovi njihovih političkih programa poklapaju.

Urošević je pritom izjavio da su nakon zajedničkog nastupa na izborima, SPO i ZZŠ formirali dve odborničke grupe, te da je razlog tome tehničke prirode, kako bi lakše funkcionisali u gradskom parlamentu.

ZZŠ i SPO već su najavili, rečeno je danas na zajedničkoj pres konferenciji, da će biti kritički nastrojena opozicija, ali ne u svrhu pukog kritikovanja, već ukazivanja na ono što ne valja, u korektnoj atmosferi, s obzirom na to da je jedini cilj da Kragujevac, koji je grad svih nas, bude bolji.

Veroljub Stevanović rekao je da je “prijatno iznenađen kulturnim odnosom novog gradonačelnika (Nikole Dašića Luftike – prim. Z.R.) prema njemu”, što, napomenuo je,  nije bio slučaj sa prethodnim (Radomirom Nikolićem).

– Mi ćemo kao opozicija delovati u korektnoj atmosferi, osim u trenucima kada budemo imali zlonamerne ljude nasuprot nas, poput bivšeg gradonačelnika. Njemu su svi drugi za sve loše u gradu bili krivi… Brine me period koji je pred nama. Kragujevac čekaju teški dani, najpre zbog ogromnih zaduženja, što će se videti već do kraja godine. Zato ćemo biti tu, ne da kritikujemo sve redom, već da ponudimo pomoć, ukažemo na neke stvari i očekujemo razumevanje, jer nam je svima cilj da Kragujevčani žive bolje. Nadam se da će vladajuća stranka to prepoznati, kazao je danas Veroljub Stevanović,  i tako još otvorenije, jače, brže i bolje, nego do sada, nastavio da se preporučuje  SNS-u i Aleksandru Vučiću, od kojeg je, od jeseni 2018. do skora, očekivao da ga vrati na gradonačelničku funkciju, umesto donedavnog Radomira Nikolića.

Kragujevac, šumadijska i prva prestonica moderne Srbije, u kojoj  su u prethodna dva veka, naročito u 19,  donošene ključne odluke za razvoj srpske državnosti (usvojena i(li) prihvaćena  prva tri ustava, primljen hatišerif o dobijanju automnomije u okviru Otomanske imperije, pročitane odluke Berlinskog kongresa kojima je  postala međunarodno priznata država, osnivane političke partije koje su docnije vodile srpsku i jugoslovensku državu – Radikalna stranka Nikole Pašiča, na primer), po prvi put u parlamentarnoj političkoj istoriji države i grada, sasvim izvesno nema stvarnu opoziciju u gradskom parlamentu.

U opoziciji u kragujevačkoj gradskoj Skupštini će, doduše, ostati troje odbornika Udruženja “Alternativa”, koji , kako se špekuliše, nisu uspeli da se dogovore sa naprednjacima oko deobe mesta u gradskoj upravi i lokalnim javnim preduzećima i ustanovama, što ne znači da neće u dogledno vreme.

Kragujevačka gradska skupština ima 87 odnornika, od kojih vlast SNS podržava njih više od 70, od kojih su 46 naprednjaci.

Ostali su bili na predizbornim “opozicinim” listama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari