Kurti: Konstituisanje Skupštine civilizacijski čin 1Foto: EPA/ ARMANDO BABANI (arhiva)

Predsednik pokreta Samoopredeljenje (PS) Aljbin Kurti je danas, posle konstitutivne sednice Skupštine Kosova, izjavio da je njeno konstituisanje civlizacijski čin koji je istovremeno onemogućio blokadu zemlje.

“Danas je vrlo dobar dan za demokratiju, pošto je konstituisana nova Skupština. Ubeđen sam  da smo ovim korakom pokazali jednu vrstu civilizacijskog čina, jer za razliku od prethodnog saziva, nismo blokirali sednicu i verujem da ćemo prevazići sve prepreke“, kazao je Kurti posle sednice Skupštine Kosova.

On je dodao da je u stalnom kontaktu sa DSK, da očekuje da će biti saradnje i zaključio da izbor Glauka Konjufce za predsednika Skupštine nije bilo iznenađenje.

Lider DSK Isa Mustafa je ocenio da je izbor rukovodstva Skupštine bio interesantan događaj i da je izborom predsednika i potpredsednika Skupštine Kosova učinjen značajan korak.

„ Mi nismo imali informacija da će PS danas predložiti predsednika Skupštine, nije bilo očekivano, ali stranka koja je prva na izborima ima pravo da predloži predsednika Skupštine Kosova. Mi smo se danas na sednici DSK dogovorili da glasamo kandidata kojeg bude predložio PS, jer smo bili zainteresovani da započne proces stvaranja institucija Kosova“, kazao je Mustafa za RTV 21.

On ističe da je taj potez PS jednostran, jer je time odbačeno sve što je do sada rađeno na stvaranju koalicije.

„ Od sada počinje proces stvaranja i predlaganja vlade, ostaje da se vidi da li će to učiniti u saradnji sa nekom političkom strankom ili samostalno. To je stvar njihove odgovornosti“, kazao je Mustafa.

Rekao je da blanko neće davati podršku za stvaranje vlade od strane PS, ali da će u svakom slučaju odlučivati u interesu građana Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari