Ljajić i Šarović pišu EU zbog kosovskih taksi 1Foto: Zoran Mrđa/FoNet

Resorni ministri Srbije i Bosne i Hercegovine Rasim Ljajić i Mirko Šarović uputiće, uoči zasedanja Saveza za stabilizaciju i pridruživanje sa Kosovom 17. decembra, zajedničko pismo državama članicama EU i upozoriti na posledice tarifa koje je Priština uvela za robu iz Srbije i BiH, saopšteno je danas u Beogradu.

Ministri Ljajić i Šarović razmatrali su danas o situaciji nastalaoj zbog uvođenja takse od 100 odsto i konstatovali da je trgovina Srbije i BiH sa Prištinom praktično onemogućena, navodi se u saopštenju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije.

Ljajić i Šarović zabrinuti su, kako se navodi, zbog neučinkovitosti i blagih reakcija međunarodne zajednice, koja do sada nije ubedila Prištinu da povuče jednostrano uvedene barijere.

Dvojica ministara ocenila da je pismo članicama EU, uoči sastanka Saveta za stabilizaciji i pridruživanje sa Kosovom, poslednja šansa da EU zatraži od Prištine hitno i neodložno ukidanje pomenutih mera, ili će u protivnom biti neophodno zatražiti suspenziju SSP između EU i Kosova.

Povećanim carinskim stopama ne krši se samo CEFTA sporazum i SSP, već se radi o gruboj povredi temeljnih ljudskih prava i sloboda, a pre svega prava na slobodan protok ljudi, roba i kapitala, kao i prava na lečenje, navodi se u saopštenju.

Ljajić i Šarović su se saglasili da i ubuduće koordinaraju sve korake i aktivnosti koje je preduzimati prema međunarodnim institucijama, kako bi diskriminatorske mere Prištine što pre bile ukinute, navcodi se u saopštenju sa sastanka dva ministra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari