Ljajić: Potez Kosova politička, a ne ekonomska mera 1Foto: Zoran Mrđa/FoNet

Potez Kosova doveo je do toga da Sporazum o slobodnoj trgovini Zapadnog Balkana više ne postoji, izjavio je ministar trgovine i potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić za Radio Slobodna Evropa (RSE) na odluku vlasti u Prištini da uvedu carinu od 100 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

„Ovo je par ekselans politička, a ne ekonomska ili trgovinska mera ili odluka. Ovakva mera predstavlja potpunu obustavu trgovine između centralne Srbije i Kosova. Jer će naši proizvođači biti potpuno nekonkurentni u odnosu na druge proizvođače iz regiona“, ocenio je Ljajić.

Sa druge strane, ovo svakako ima veze sa vrlo blagim reakcijama međunarodne zajednice na dosadašnje vancarinske barijere koje je Kosovo uvodilo, dodao je ukazujući na uvođenje dodatne takse na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Ljajić je rekao da će se država Srbija povodom uvođenja taksi od 100 odsto obratiti institucijama u Briselu, „koje zaista imaju obavezu da na ove drastične mere reaguju“.

Prema njegovim rečima i do sada su se čule sporadične reakcije i osude iz Brisela i Vašingtona i drugih institucija, ali nije bilo praktičnih koraka da se ove dosadašnje mere povuku. „Ako se sada ne reaguje na ovu potpunu blokadu trgovine, jer drugačije ovo ne možemo nazvati, onda ne znam šta treba da se dogodi pa da neko bude sankcionisan zbog ovakvih stvari koje se dešavaju“, zaključio je Ljajić.

Ljajić i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović odlučili su ranije, pošto je Kosovo uvelo takse od 10 odsto, da ne učestvuju na ministarskoj konferenciji Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA) početkom decembra u Prištini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari