LSV: Poboljšati uslove trudnica i budućih majki 1

Liga socijaldemokrata Vojvodine postavila je danas pitanje nadležnim ministarstvima, koji promovišu pronatalitetnu politiku, da li će i kada promeniti rešenja koja trenutno „kažnjavaju“ žene koje se odluče na trudnoću i planiranje porodice.

Ta stranka konstatuje da se od samog početka primene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, primećuju samo mane i loša rešenja koja idu na štetu trudnica, porodilja i porodica sa malom decom.

Nove procedure, kako se dodaje, nikako nisu u skladu sa Zakonom o radu, koji navodi „da zaposlena žena ima pravo na posebnu zaštitu za vreme trudnoće i porođaja“.

Još veći nesklad između promovisanih mera pronatalitetne politike i odredbi novog Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, vidi se u postupanju prema ženama preduzetnicama, koje po novim rešenjima prilikom obračuna naknade zarade ne dobijaju poreze i doprinose, osim ako ne zatvore preduzetničku radnju ili imenuju poslovođu.

Liga socijaldemokrata Vojvodine insistira da se predlože rešenja i konkretni mehanizmi koji će za cilj imati poboljšanje uslova trudnica i budućih majki u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari