Za podršku i razvoj ženskom preduzetništvu u Srbiji ove godine obezbeđeno 800 miliona dinara 1Foto: FoNet/Ana Paunković

U Srbiji je ove godine za podršku i razvoj ženskom preduzetništvu obezbeđeno 600 miliona dinara iz republičkog budžeta i još 200 miliona dinara koje daje Pokrajinska Vlada, rečeno je danas u Privrednoj komori Srbije (PKS) u okviru Dana otvorenih vrata sa preduzetnicama.

Pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović najavila je okupljenim preduzetnicama iz čitave Srbije nastavak rada na osnaživanju žena i razvoju ženskog preduzetništva, kombinacijom bespovratnih i kreditnih sredstava.

„Ove nedelje raspisan je i Program podrške za razvoj ženskog preduzetništva. Ovaj program je specifičan po nekoliko stvari – namenjen je samo ženama preduzetnicama, a opredeljena sredstva su šest puta veća nego ikada do sada i delatnosti koje mogu da konkurišu su izuzetno široko postavljene, što nije bilo slučaj ranije“, rekla je Obradović Jovanović.

Dodala je da je dato više mogućnosti ženskim firmama koje posluju u sektoru usluga da se prijave.

„Pozvala bih sve preduzetnice i vlasnice privrednih društava koje imaju najmanje 50 odsto vlasništva i upravljaju nima. Poziv je otvoren dok se sredstva ne utroše i imate na raspoloaganju i podršku PKS, kao i regionalnih razvojnih agencija za pripremu biznis plana“, rekla je Obradović, navodeći da se svi detalji mogu videti na sjtovima Ministarstva privrede, Fonda za razvoj i portalu preduzetnistvo.gov.rs.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam Vojvodine Nenad Ivanišević naglasio je da pokrajina već nekoliko godina podržava žensko preduzetništvo.

Naglasio je da je Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam u prethodne tri godine opredelio više od 300 miliona dinara za preduzeća kojima rukovode žene.

„Mogu da najavim da ćemo već sredinom septembra raspisati programe u vrednosti većoj od 200 miliona dinara gde će prednost pri dobijanju sredstava imati žene“, kazao je Ivanišević.

On je naveo i da žene koje su dobijale pomoć države najviše posluju u sektoru usluga.

„Sve više žena su vlasnice turističkih objekata, a tu je i tradicionalni sektor usluga – frizerskih i kozmetičkih salona, gde dominiraju žene. Jedna novina koju smo primetili je sektor privatnog obrazovanja, kao što su kursevi i u IT sektoru imamo sve veći broj žena“, rekao je Ivanišević.

Predsednik PKS Marko Čadež zahvalio je prisutnim preduzetnicama na njihovim idejama, inovativnosti i hrabrosti i poručio da su vrata PKS za njih uvek otvorena i da se mogu obratiti za bilo koji vid podrške.

Podsetio je da je pre skoro pet godina formirana sekcija za žensko preduzetništvo u okviru PKS koja je nizom aktivnosti od tada pokušala da ohrabri i omogući prave alate preduzetnicama da osmislite i što bolje sprovedu svoje poslovne poduhvate.

On je istakao da je naročito ponosan na zajedničku inicijativu sa Ministarstvom privrede u Programu povraćaja finansijskih sredstva za preduzenice koji već dve godine funkcioniše, kao i na početak vođenja rodno senzitivne statistike.

„Spremili smo izmene Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom čiji je cilj da pre svega podrži majke preduzetnice“, rekao je Čadež.

Dodao je i da se prema ispitivanjima oko 80 odsto žena preduzetnica i dalje vidi u lošijem položaju nego muške kolege.

„Cilj je da ne pričamo o muškom i ženskom preduzetništvu, već samo preduzetništvu“, rekao je Čadež.

Direktorka Sektora preduzetništva PKS Branislava Simanić istakla je da država prepoznala značaj ekonomskog osnaživanja žena.

„U Podgorici je u avgustu pokrenuta i inicijativa za formiranje regionalnog saveta poslovnih žena Srbije i Crne Gore“, kazala je ona i ocenila da će to značajno doprineti umrežavanju žena.

Dodala je i da će krajem oktobra ili početkom novembra biti organizovan sastanak sa ženama iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

„Imamo niz memoranduma o saradnji koji su potpisani sa njihovim udruženjima, što će dati mogućnost izlaženja na tržište UAE“, kazla je Simanić.

Predstavnica Fonda za razvoj Srbije Radmila Plećaš kazala je da će ta institucija i ove godine podržati razvoj ženskog preduzetništva finansiranjem dela investicionog ulaganja iz kredita Fonda.

Kako je objasnila, sredstva su namenjena za finasjsku podršku novoosnovanim i postojećim preduzetnicima, mikro i malim privrednim društvima.

„Programom je planirano finansiranje nabavke opreme, tekuće održavanje do milion dinara, kao i obrtna sredstva do 25 odsto ukupnog ulaganja“, kazala je Plećaš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari