Žene vlasnice manje od trećine firmi u Srbiji: Danas se obeležava Međunarodni dan preduzetnica 1Foto: Pixabay / Firmbee

Usklađivanje posla i brige o porodici, rodna diskriminacija i stereotipizacija, samo su neki od izazova sa kojima se preduzetnice suočavaju, ujedno i neki od razloga zbog kojih su žene na čelu manje od 30 odsto ukupnog broja registrovanih firmi u Srbiji.

Povodom Međunarodnog dana žena preduzetnica Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) pripremila je pakete podrške izabranim lokalnim samoupravama za unapređenje ženskog preduzetništva i povećanje zapošljavanja žena.

Reč je o projektu „Održive i inkluzivne usluge na lokalnom nivou“, koji finansira Vlada Švedske. Na osnovu konkursa, dve opštine ili grada dobiće podršku pri razvijanju lokalnih strateških dokumenata i pri sprovođenju mera koje podržavaju ekonomsko osnaživanje žena.

Jelena Mihajlović Tanasijević, šefica Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj SKGO, navodi da podaci potvrđuju da ženama nije lako da pokrenu sopstveni biznis, kao i da im je svaka pomoć i podrška značajna.

„Pitanje broja i položaja žena preduzetnica je značajna tema za celo društvo, jer se njihova zaposlenost i uspeh njihovog biznisa, odražavaju i na privredu cele zemlje. Verujemo da će aktivnosti predviđene ovim projektom doprineti kreiranju potpunije slike o njima i njihovim potrebama, kao i da će im biti vetar u leđa da pokrenu ili osnaže svoj biznis. Ovim projektom, želimo da doprinesemo uspostavljanju poslovne klime u kojoj svi mamo jednake mogućnosti“, istakla je Mihajlović Tanasijević.

Podrška koju će izabrane lokalne samouprave dobiti podrazumeva izradu analize trenutne situacije, sa podacima o broju vlasnica biznisa, njihovoj zaposlenosti i zaradama, kao i njihovim potrebama za podrškom. Za predstavnike ovih gradova i opština planirana je i obuka, sa akcentom na teme rodne ravnopravnosti, ljudskih prava, inkluzivne ekonomije i smanjenju siromaštva. Izabrane opštine dobiće i podršku da uklone administrativne prepreke za preduzetnice, a ono što očekuje od njih jeste da opredele sredstva koja će biti dodeljena korisnicama putem konkursa.

Prema podacima kojima SKGO raspolaže na osnovu ankete u 32 grada i opštine, u prethodne tri godine podrška ženskom preduzetništvu kroz subvencije za samozapošljavanje realizovana je u više od 50 odsto ispitanih jedinica lokalne samouprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.