Poverenica: Neophodno izjednačavanje preduzetnica i drugih zaposlenih žena u ostvarivanju prava na prodiljsko odsustvo 1Foto FoNet Milica Vučković

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković danas je povodom 19. novembra, Međunarodnog dana preduzetnica, istakla da je neophodno izjednačavanje preduzetnica i drugih zaposlenih žena u ostvarivanju prava na prodiljsko odsustvo.

„Razvoj ženskog preduzetništva važna je pokretačka snaga našeg društva, a ono što je ključno u podsticanju ženskog preduzetništva je kreiranje politika kojima se podržavaju žene preduzetnice i kojima se promoviše rodna ravnopravnost“, istakla je Brankica Janković.

Ona je podsetila da je Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju podnela više inicijativa koje se odnose na potrebu potpunog izjednačavanja žena koje samostalno obavljaju delatnost u odnosu na žene zaposlene kod poslodavca kada je u pitanju ostvarivanje prava na porodiljsko i odsustvo radi nege deteta.

„Sredinom 2022. godine podneli smo i predlog za ocenu ustavnosti i zakonitosti pojedinih odredaba Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom“, rekla je Janković i dodala da se spremaju da ponove inicijativu resornom ministarstvu kako bi se što pre u potpunosti izjednačio položaj žena u vezi sa porođajem i negom deteta, bez obzira da li rade samostalno ili su zaposlene kod nekog poslodavca.

„Nejednak tretman nema razumno opravdanje i favorizuje samo jedan oblik radnog angažovanja – radni odnos kod poslodavca. Na ovaj način se demotiviše žensko preduzetništvo, a majke moraju da biraju između karijere i materinstva“, ukazala je poverenica.

Brankica Janković je ukazala da u našem društvu i dalje postoje predrasude o tome da žene nisu sposobne da postanu uspešne preduzetnice i da je upravo poboljšavanje uslova za žene preduzetnice nešto na čemu institucija poverenika kontinuirano radi, jer je žensko preduzetništvo veliki potencijal za razvoj društva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari