Crkva kod Štranda uskoro na javnom uvidu: Novi Sad dobija svoju Svetu Sofiju iz Ohrida 1Foto: 021.rs

Protojerej Brane Milovac najavio je da će plan crkve kod Štranda posvećenoj Svetim mučenicima bačkim uskoro biti na javnom uvidu.

On je na tribini pod nazivom „Crkva i verske slobode u savremenom društvu“ organizovanoj u utorak 14. maja u sali Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, rekao da je ovo najznačajniji projekat za vernike „sa ove strane Dunava“

– Pored toga što će biti memorijalna i parohijska crkva, ona će biti i univerzitetska crkva. Novosadski univerzitet je jedan od retkih u Evropi koji nema svoju bogomolju – izjavio je Milovac.

U javnosti je već u nekoliko navrata, kao i na pomenutoj tribini, predstavljen izgled buduće crkve koji podseća na crkvu Svete Sofije u Ohridu, iako je za sada samo razmatran regulacioni plan koji je bio na ranom javnom uvidu i na koji je predato stotine prigovora građana koji žele da sačuvaju zelenu površinu pored keja.

Na protestima građana povodom najave izgradnje crkve prikupljeno je više od hiljadu potpisa i predata je peticija u Gradskoj kući.

Prigovore je ispred građana podnela i Mesna zajednica Liman. Odgovore iz Gradske kuće još nisu dobili.

Primedbu na Konceptulani okvir Plana generalne regulacije rekreativnog područja “Štrand-Kabel“ predalo je i Društvo arhitekata Novog Sada čija predsednica, Ana Ferik-Ivanovič, kaže da je ovo po spratnosti, gabaritima i proporciji, skoro identičan objekat kao onaj u Ohridu koji je građen u 11. veku.

– Crkva u Ohridu građena je od opeke i kamena, a kod nas verovatno planiraju novije i jednostavnije materijale, ipak je deset vekova razlike između gradnje. Čak su i kule koje se nalaze levo i desno od glavnog ulaza istih proporcija, s tim što su kod nas sa otvorenim prozorima i pretpostavljam da će se na tom mestu naći zvonik. Prednja fasada dosta je velika, ako ostane ovakav plan, to je 45, 50 metara i postavlja se pitanje da li zaista na tom prostoru imamo toliko mesta, jer na osnovu ove slike taj objekat je velik i u dubinu i pitanje koliko će tu prostora ostati – rekla je Ferik-Ivanovič.

Kako ističe, za sada ne znamo ni kako će izgledati porta, okućnica, staze i svi propratni objekti koji uz crkvu idu.

„Na fotografiji izgleda kao da je crkva na ledini i da se sa svih strana može prići, ali to u stvarnosti nije tako, imamo denivelaciju terena, kej je viši od prostora gde planiraju da grade crkvu“, dodaje ona.

Crkva kod Štranda uskoro na javnom uvidu: Novi Sad dobija svoju Svetu Sofiju iz Ohrida 2
Predavanje peticije, (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Smatra i da bi u današnje vreme trebalo da se prilagodimo trendovima u arhitekturi, ali i da objekat zadrži svoju sakralnost i veličanstvenost koju crkve imaju.

Sa druge strane, objašnjava i da bi verski objekat trebao da bude na jasno vidljivom i značajnom mestu, što livada pored Štranda u svakom slučaju nije.

– Smeta i što je u neposrednoj blizini, na svega deset do petnaest metara od postojećih zgrada. To se tako ne radi, niko nikom ne treba da smeta – nastavila je ona.

Površina za koju je Eparhija Bačka iznela zahtev Gradu za izgradnju crkve je namenjena za sportsko-rekreativne sadržaje, kako je i predviđeno GUP-om.

Liman već ima crkvu koju niko ne pominje

U javnosti se često može čuti kako Liman nema crkvu, a sa druge strane gotovo niko ne pominje crkvu u okviru kasarne Aleksandar Berić, popularne mornarice. Ona je sagrađena u aprilu 2017. godine i nosi naziv crkva Svetog Stefana Štiljanovića i duhovni život tu pronalaze pre svega pripadnici Rečne flotile.

Mornarica bi po novom GUP-u trebalo da postane stambena zona i sa brodogradilištem čini nastavak Limana, odnosno deo Novog Sada na vodi, ali niko ne pominje šta će biti sa ovom crkvom, koja je na Limanu i koja postoji.

– Mi smo u svom prigovoru upravo pomenuli da postoji verski objekat na Limanu koji bi sa Memorijalnim centrom žrtava racije koji treba da se gradi kod Mosta slobode, mogao da čini kompleks mesta sećanja na stradale žrtve racije koja se desila na Štrandu. Postavlja se pitanje zašto gradimo novu crkvu, a ovoj koju imamo nismo posvetili dovoljno pažnje – dodala je predsednica DaNS-a.

Novosadska mornarica je u vlasništvu Vojske Srbije, a u ruke grada bi trebalo da dođe kada Novi Sad izgradi kasarnu „Majurska ada“, no taj projekat još nije ni započet.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari