Lutovac: Bojkot sredstvo da dođemo do onoga do čega ne možemo normalnim putem 1Foto: FoNet/Nenad Đorđevic

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac izjavio je danas FoNetu da je delegacija Saveza za Srbiju, u čijem je sastavu bio, briselskim diplomatama predočila zahteve za slobodne i poštene izbore, kao i da ih je obavestila da je vlastima dat rok do 15. septembra za promene u RTS i REM, kako bi se došlo do minimuma uslova za fer izbore.

Lutovac je rekao da su delegaciju SZS činili Dragan Đilas, Nebojša Zelenović, Miroslav Aleksić i on, a Eduardu Kukanu i Knutu Flekenštajnu predali su zahteve stručnog tima za slobodne i poštene izbore, koji sadrže 42 mere da bi se došlo do minimuma uslova.

Ukoliko se ogluše o zahteve, mi ćemo stupiti u kampanju bojkota, jer je bojkot sredstvo da dođemo do onoga do čega ne možemo normalnim putem, istakao je Lutovac i rekao da ne može govoriti o reakciji briselskih diplomata na njihove reči.

Istakao sam, dodao je Lutovac, da čak i kada bi se svi zahtevi ispunili, ne bismo imali sve što je neophodno za normalan politički život u zemlji u kojoj nema vladavine prava, demokratske političke kulture i nezavisnog sudstva. Sve ove mere bi bile ograničenog dometa, ali su značajne jer bi bile prvi ozbiljan korak u pravom smeru, ocenio je Lutovac.

Ne bih ulazio u procenu kakav efekt će ovi razugovori imati, ali su korisni i za razliku od Srbije, gde je nemoguće čuti drugu stranu, u razgovoru sa Delegacijom EU je to moguće, naveo je lider DS. Lutovac je ponovio da su predali zahteve stručnog tima, a kao ilustraciju izbornog procesa i izneli su sve ono što se događalo na lokalnim izborima u Lučanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari