Beograd – Poslanici Skupštine Srbije juče su nakon dvonedeljnog zasedanja većinom glasova usvojili paket antikorupcijskih zakona i zakona koji omogućavaju liberalizaciju viznog režima. Usvojene su i izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju koje omogućavaju studentima da se s najmanje 42 ostvarena boda upišu u narednu godinu kao studenti koji se finansiraju iz budžeta.

Amandmanom poslanika liste Za evropsku Srbiju Jagode Jorge, koji je Vlada prihvatila, za prelazak studenata na budžetsko finansiranje, pored bodova, predviđeno je i rangiranje studenata koje će biti povereno fakultetima. Žarko Obradović, ministar obrazovanja, objasnio je juče da se ovim zakonom maksimalno izlazi u susret akademskoj javnosti, uključujući i studente. On je pojasnio da je zakonom omogućen upis što većeg broja studenata u narednu godinu, jer se predviđa smanjenje broja bodova za upis godine sa 60 na 42 boda.

To praktično znači da će sa najmanje 42 boda studentima biti omogućeno da se upišu u ovoj školskoj godini i to kao studenti koji se finansiraju iz budžeta. Za upis u sledeću školsku godinu biće potrebno 48 bodova, naredne – 54 i onog trenutka kad čitava Evropa bude primenjivala bolonjski sistem i mi ćemo biti spremni. To znači da će i Srbija biti deo tog sistema sa 60 bodova, objasnio je ministar Obradović.

– Pitao sam studente iz Beograda i Kragujevca da li im odgovara ovaj predlog zakona i smanjenje bodova sa 60 na 42. Pitao sam ih da li im odgovara da država finansira petu godinu za one koji ne uspeju tokom ove četiri godine da završe studije. Rekli su – odgovara. Pitao sam da li im odgovara deo amandmana Jagode Jorge, rekli su da odgovara. Potom se potpuno nezasluženo na koleginicu Jagodu Jorgu sručila lavina kritika, iako je njen amandman deo postojećeg zakona koji se primenjuje već dve godine – rekao je Obradović.

On je podsetio da Srbija na državnim fakultetima ima 197.660 studenata, a da od toga finansira 111.958.

Šef poslaničke grupe DSS Miloš Aligrudić rekao je da ta stranka neće glasati za izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju zbog amandmana Jorge koji je prihvatila Vlada i kojim se, kako je naveo, dovodi i pitanje sam zakon.

Predsednik Odbora za prosvetu Zoran Šami (DSS) ocenio je da je amandman Jorge drastično promenio zakon i dodao da je zakon bio prihvatljiv za DSS kada je počela rasprava o njemu.

– DSS će čim se zakon pojavi u Službenom glasniku predložiti nove izmene i dopune zakona – naveo je Šami.

Skupština je juče izglasala i grupu zakona neophodnih za stavljanje Srbije na belu šengen listu, set antikorupcijskih zakona. Prihvaćen je Zakon o zaštiti podataka ličnosti i nekoliko amandmana zaštitnika građana Saše Jankovića kojima se smanjuje mogućnost zloupotrebe i uvode dodatne mere zaštite prilikom obrade informacija. Primena ovog zakona počeće 1. januara.

Skupština je usvojila i Zakon o strancima kojim se uvode četiri vrste viza za inostrane građane u Srbiji. Usvojen je i Zakon o zaštiti državne granice kojim se nadležnost obezbeđivanja granice prenosi s vojske na policiju.

Poslanici su usvojili i Zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalnim putem kojim se predviđa obrazovanje posebnog specijalizovanog državnog organa, koji će upravljati oduzetom imovinom. Usvojen je Zakon o formiranju Agencije za borbu protiv korupcije. U slučaju da funkcioneri daju lažne podatke mogu da izgube funkciju, ali i da dobiju zatvorsku kaznu od šest meseci do pet godina. Podršku je dobio i Zakon o odgovornosti pravnih lica za krivična dela.

Žirafa pred Skupštinom

Dragan Marković Palma, lider Jedinstvene Srbije, najavio je da će žirafu za jagodinski zoološki vrt, o kojoj se poslednjih dvadesetak dana mnogo pričalo, dobiti na poklon i da će je nakon toga dovesti pred Skupštinu Srbije da je pokaže svima, zajedno sa otpremnicom. On je negirao da će žirafu kupiti sredstvima iz budžeta Srbije. „To što sam rekao o žirafi je tačno i tako će i biti“, rekao je Marković u Skupštini Srbije novinarima koji su pitali da li je tačno da će žirafu dobiti na poklon od gradonačelnika Ljubljane. On je dodao da je žirafa vrlo popularna životinja ovih dana. Marković se zahvalio novinarima na besplatnom marketingu ističući da ga je ovih dana zvao neki gospodin iz Amerike koji ga je pitao ko mu radi ovako dobar marketing.“Rekao sam mu da me ne košta ništa“, naglasio je Dragan Marković Palma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari