Manter: Vučić i Tači umeju da razgovaraju, strah je preteran 1Foto: EPA/ NADEEM KHAWER

Postoji prilika za napredak u dijalogu Beograda i Prištine, i ako dve strane mogu da postignu napredak u konkretnim stvarima, stići će napredak i na širem planu, rekao je bivši ambasador SAD-a i predsednik Instituta Istok Zapad Kameron Manter.

„Optimista sam da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednk Kosova Hašim Tači umeju da pričaju“, kazao je on i dodao da je strah od neprijatne atmosfere uoči jučerašnjih razgovora u Briselu preteran.

Manter je upozorio da nasilje kao rešenje kosovskog problema – nije rešenje.

„Oba lidera, i oba naroda, jesu mudra i svesni toga. Ono čega se prijatelji Srbije i Kosova boje jeste da neće biti napretka, jer bi narod izgubio veru da se može završiti proces koji je započet. Ali ako oni mogu da postignu napredak u konkretnim stvarima, stići će napredak i na širem planu. Mi smo oprezni, ali optimisti da će biti napretka“, rekao je gost Novog dana.

Manter kaže i da nije pitanje ko je bolje pripremljen za pregovore, već da li može biti konsenzusa šta će biti njihova tema.

„Verujem da su Vučić i Tači pragmatični i da kad se dogovore šta je tema da će biti uspeha“.

Manter je rekao i da je ono što žele strane sile da Tači i Vučić dođu samostalno do dogovora, kako je i krenulo do sada razgovorima lice u lice, jer je tako najbolje.

ZSO su važno pitanje i za narod u Srbiji i za međunarodnu zajednicu, potreba da prava Srba budu zaštićena, da dostojanstvo obe zemlje bude zaštićeno, da niko ne bude pobednik ni gubitnik, obe zemlje treba da nešto dobiju. Treba naći konkretne stvari, okrvir za konkretna pitanja koja određuju svakodnevni život“, ocenio je.

Manter je poručio i da kada međunarodna zajednica bude videla stvarne pragmatične korake u napretku u odnosima Beograda i Prištine, tada će biti i više podrške od nje.

Manter je istakao i da se mora imati poštovanja za Vučića i Tačija jer oni pokušavaju da urade nešto teško.

„Cilj je i da se izbori poverenje između ne samo sva lidera, nego dva naroda. Pitanje je kako bez poverenja, strah od nasilja će i dalje postojati, a teško je napraviti dogovor ako postoji strah“, kazao je on.

Manter smatra da SAD treba da pruže podršku dijalogu, ali da su ključni za napredak ljudi u regionu.

„Ne verujem da je na SAD da dođu i da nastupamo kao oni koji postavljaju pravila, već treba da pomognemo one koji stvari pokušavaju da unaprede“, zaključio je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari