Dejvid Mekalister Foto: PETER STEFFEN/EPA

Bila je dobra debata o situaciji u Srbiji, rekao je Mekalister novinarima u Briselu i dodao da ima utisak da, nezavisno od partijske pripadnosti, članovi Odbora imaju pozitivan stav o tome kako teče proces evropskih integracija Srbije.

Mekalister smatra da je pozitivno to što se u Srbiji uočavaju rezultati ekonomskih reformi i budžetske konsolidacije, ali i politike regionalne saradnje i pomirenja.

Mnogo posla ostaje u oblasti vladavine prava, nezavisnosti pravosuđa, borbe protiv korupcije i reforme javne uprave, ocenio je Mekalister.

On je poručio da Evropska unija jasna u tome da želi da nastavi da pruža podršku Srbiji i da je njegov današnji utisak u pogledu stavova članova Spoljnopolitičkog odbora o Srbiji pozitivan.

Mekalister je podvukao da nije na Evropskom parlamentu da odluči o tome koliko će poglavlja biti otvoreno konstatujući da o tome odlučuje Evropski savet, koji čine lideri zemalja članica Unije.

Mi bismo želeli da vidimo što više poglavlja otvorenih, kao i da se održi dinamika procesa priključenja Srbije, objasnio je Mekalister i dodao da je svestan da je otvaranje novih poglavlja tesno povezano sa napretkom u oblasti vladavine prava i osnovnih prava.

Mekalister je poželeo fudbalskoj reprezentaciji Srbije sreću na Svetskom prvenstvu u Rusiji u mečevima protiv Švajcarske i Brazila.