Merkel pokušava da "oživi" pregovore o Kosovu 1Foto: FoNet/AP

Nemačka kancelarka Angela Merkel pokušaće još jednom da ubedi kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da ukine takse na robu iz Srbije tokom njihovog predstojećeg sastanka u Berlinu, kažu za Danas nezvanično diplomate, komentarišući poziv Haradinaju da poseti Berlin 6. juna.

Prema rečima naših sagovornika, nemačka kancelarka i francuski predsednik Emanuel Makron „po svaku cenu“ žele da se obnove razgovori Beograda i Prištine i da se dve strane približe kompromisnom rešenju, a to će biti i jedna od glavnih tema samita o Zapadnom Balkanu, zakazanom za 1. jul u Parizu.

Iako zvanični Berlin i Pariz insistiraju na dogovoru o Kosovu što je pre moguće, diplomatski izvori napominju da će nemačka kancelarka „istrajati“ u stavu da „nema promene granica“.

„Merkel će i prilikom sastanka sa Haradinajem ponoviti stav da su na Balkanu najvažniji najvažniji mir i stabilnost i da ne treba otvarati pitanja granica i razmene teritorija, jer to, prema mišljenju Nemačke, potkopava dostignuto i može da izazove nove nesporazume i kasnije lančane reakcije na Balkanu“, navode diplomate.

Sagovornici Danasa očekuju da, uprkos činjenici da su i na sastanku o Zapadnom Balkanu održanom 29. aprila u Berlinu, i Merkel i Makron javno zatražili ukidanje taksi, i da se za to zalaže i albanski premijer Edi Rama, Haradinaj 6. juna ponoviti stav da kosovska vlada neće ukidati takse. „Haradinaj će u razgovoru sa Merkel nastaviti da insistira na tome da Srbija prizna kosovsku nezavisnost i ponoviće stavove o navodnim srpskim zločinima na Kosovu. On ima stav da je kosovska nezavisnost realnost i da će Srbija to morati da prizna, a što pre, to bolje“, ističu naši izvori.

Diplomate ukazuju da je kosovskom premijeru „osnažen“ rejting na političkoj sceni Prištine zbog insistiranja na rigoroznim taksama, pa je i to jedan od razloga zbog čega ne želi da posluša savete Zapada. Zbog unutrašnjopolitičkih razloga i kosovski predsednik je umnogome zaoštrio retoriku prema Evropskoj uniji. Kako je juče prenela Beta, Hašim Tači je tokom sastanka u Prištini sa visokim diplomatama iz Nemačke i Francuske izjavio da dijalog između Kosova i Srbije treba nastaviti bez uslovljavanja, kao i da će takse ostati na snazi.

Kosovski predsednik je ponovio da Kosovo neće prihvatiti druge kriterijume za liberalizaciju viza, „posebno u obliku ukidanja taksi ili formiranja asocijacije srpskih opština“. Kako je saopšteno, Tači je zatražio da građani Kosova ne ostanu „neopravdano izolovani i da se ne tretiraju kao građani drugog reda“. Prema njegovoj oceni, dijalog treba da bude okončan sveobuhvatnim mirovnim sporazumom, koja će dovesti do međusobnog priznanja i učlanjenja Kosova u Ujedinjene nacije. Diplomate iz Nemačke i Francuske boravile su juče na Kosovu u cilju priprema samita u Parizu.

Haradinaj: Spremni smo za sporazum

Posle sastanka sa nemačkim i francuskim diplomatama Ramuš Haradinaj je poručio da je „Kosovo spremno za sveobuhvatan sporazum, za međusobno priznanje sa Srbijom u sadašnjim granicama i pozdravljamo fokusiranje Nemačke i Francuske da se dijalog vrati na potrebni kolosek“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari