Miloš Ćirić: Najbolji spomenik Miloševiću su Vučić, Dačić... 1

Politikolog, master studija kulture i medija, Miloš Ćirić kaže da spomenika Slobodanu Miloševiću ima toliko u Srbiji da ne vidi razlog da nam treba još jedan.

„Najbolji spomenik Miloševiću su Vučić, Dačić, masovna grobnica u Batajnici“, rekao je Ćirić gostujući u Novom danu na N1. On smatra da u Srbiji i dalje postoji kult Miloševića, koji je nastavak njegove politike.

„Ono što je on zamnislio kao projekat, zbog čega je razbio Jugoslaviju, imate niz događaja koji su deo zavere Miloševića,imate knjige u kojima Borisav Jović i Veljko Kadijević govore kako se planirao rat u Jugoslaviji, kako je Srbija provocirala rat u Hrvatskoj, kako je dogovoren desetodnevni rat u Sloveniji“.

Na pitanje kako mu je izgledalo obeležavanje godišnjice početka NATO bombardovanja SR Jugoslavije, Ćirić je rekao da vlast obeležava datume iz novije istorije na isti način na koji je to radila i prethodna vlast.

„Tu je kontunuitet, sinoć je bilo jezivo, jer je prvi takav skup organizovan noću na vetrometini u Aleksincu, što je odlika organizatora skupa, a to je predsednik Srbije koji ima iskustvo u propagandi, on zna kako da postavi scenu u kojoj će dati izjavu, vidi se da ne izlazi iz ultranacionalističkog ključa u kojoj se ideologija Miloševića održava u našoj javnosti“.

Ćirić kaže da ga ne iznenađuje podatak da je 84 odsto građa Srbije protiv ulaska u NATO.

„Očekivano, jer se anti NATO kampanja vodi od početka ratova i moramo da postavimo pitanje zašto su nas bombardovali, šta se to dogodilo. Možemo da se složimo da postoje ogromni propusti koje je NATO učinio prema građanima tokom bombardovanja. Meni je lako jer govorim istinu na osnovu činjenica i podataka. Vučića i Brnabić i sve prethodne vlasti treba da pitamo o broju žrtava bombardovanja, oni taj broj koriste kao politički kapital, puna su im usta srpskih žrtava o kojima ne znaju ništa. Naša politička elita je autistična, videli ste to sinoć u Aleksincu“.

Dačićevu izjavu da predsednik Srbije treba da povuče potpis s Briselskog sporazuma, Ćirić kometariše kao „Vučićev glas“, samo što, kako smatra, on to ne može na taj način da kaže.

„Dačić sada igra ekstremistu, Dačić bi voleo da se Briselski sporazum poništi jer ga to vraća u pređašnje stanje i drži ga u političkom životu. Postoje razni pritisci, u igri su različite stvari i ne mogu svi da izađu, može Dačić jer je on nastavljač te politike koja je dovela do rata na Kosovu i bombardovanja“.

Kampanja za podsticanje nataliteta je nespretno postavljena, smatra Ćirić.

„Ja bih da pitam i premijerku koja je najavila podsticajne mere, kako da se pomiri s činjenicom da je Jura dobila 25 miliona evra podsticaja i državnu zemlju besplatno da koristi a zapošljava radnike koji nose pelene, vi imate potez države koja favorizuje strane firme i investitore, da onemogućavaju naše radnike da žive normalno, a kamoli da rađaju decu i njima dajete duplo više nego za kampanju za podsticanje nataliteta. Mi starimo jer smo izgubili mnogo ljudi, potrošili smo sve resurse i ovi danas koji su na vlasti su isti oni koji su iza sebe ostavili pustinju, a predsednik zahteva od žena da mu rađaju troje dece“, rekao je Ćirić u Novom danu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari