Moskva: Provokacija Prištine usmerena na zastrašivanje srpskog stanovništva 1Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Rusija smatra da je jutrošnji „upad“ kosovske policije na sever Kosova i hapšenje 13 Srba „još jedna provokacija Prištine, usmerena na zastrašivanje i potiskivanje nealbanskog stanovništva, kao i uspostavljanje kontrole putem sile“, izjavila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Moskva je pozvala „medjunarodne pokrovitelje Prištine“ da u ovom odgovornom trenutku urazume radikalne Albance na Kosovu i spreče dalju eskalaciju konflikta sa nepredvidivim posledicama.

„Savršeno je jasno da takvo provokativno ponašanje kosovskih Albanaca predstavlja direktnu posledicu dugogodišnje podrške EU i SAD. Kosovski političari su već navikli da im sve provokacije prolaze bez posledica“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da takvi koraci vode ka međuetničkoj napetosti, i poništavaju višegodišnje napore međunarodne zajednice u mirnom postkonfliktnom rešavanju problema.

Ruski MSP smatra da momenat za upad „nije izabran slučajno“, odmah posle nastupa predsednika Srbije Aleksandra Vučića o kosovskom problemu.

„Smatramo da uzdržani prilaz Beograda, usmeren na dostizanje dugoročnog pravičnog rešenja ne interesuju ni Prištinu ni njene zapadne pokrovitelje“, navela je Zaharova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari