Na vanredne parlamentarne izbore izašlo bi 44 odsto 1Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Na eventualne vanredne parlamentarne izbore u Srbiji sigurno bi izašlo 44 odsto građana, a 56,9 odsto bi glasalo za Srpsku naprednu stranku, saopštila je danas agencija Faktor plus rezultate istraživanja javnog mnjenja u okviru njenog mesečnog „Političkog barometra“.

Direktor Faktor plus Vladimir Pejić je na konferenciji za novinare rekao da istraživanje pokazuje da bi cenzus prošla još samo Socijalistička partija Srbije za koju se izjasnilo 9,6 odsto. Među koalicionim partnerima PUPS ima podršku od 3,3 odsto.

Trećina ispitanika je odgovorila da ne bi izašla na izbore, dok je 23 reklo da ne zna, navodi se u istraživanju, rađenom početkom maja i to telefonskom anketom na uzorku od 1.040 građana. Pejić je rekao da istraživanje nije merilo političku snagu Dragana Đilasa, jer on još nije registrovao političku partiju ili pokret.

„Ukoliko se Đilas odluči da napravi stranku ili pokret naći će se na našoj listi sa procentima koji mu pripadaju“, dodao je Pejić. Pejić je dodao da je od opozicionih partija najbolje prošla stranka Vuka Jeremića koju je podržalo 3,6 odsto ispitanika, a odmah za njom sledi Demokratska stranka sa podrškom od 3,5 odsto.

Ttri odsto ispitanika podržava Dveri, nešto manju podršku od njih ima Srpska radikalna stranka za koju se izjasnilo 2,8 odsto ispitanika, dok Pokret slobodnih građana Saše Jankovića ima 1,8 odsto podrške.

Prema rečima Pejića, istraživanje je obuhvatilo odnose Srbije i Hrvatske i pokazalo je da oko 50 odsto građana strahuje od oružanih sukoba na Balkanu.

Na pitanje da li se plašite oružanih sukoba na Balkanu, 14 odsto ispitanika je odgovorilo potvrdno, 32 odsto je odgovorilo da strahuje od sukoba, ali da veruje da do toga neće doći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari