Negotin: Na 14. protestu „1 od 5 miliona" upaljena "baklja slobode" 1Foto: Suzana Mihajlović -Jovanović

Na 14. protestu „Jedan od pet miliona u Negotinu“ održanom u četvrtak veče pred spomenikom Đorđu Stanojeviću, nekadašnji aktivista i lider Otpora, Srđan Milivojević, upalio je baklju slobode koja, prema njegovima rečima „ mnogo jako svetli i plaši ovu vlast i koja će zapaliti svetionik slobode u srcu svakog Negotinca i svakog slobodoljubivog čoveka“.

Milivojević je podsetio na znamenite Negotince i Kruševljane, budući da dolazi iz Kruševca, praveći paralelu sa današnjom situacijom u Srbiji u kojoj sedam godina traje „Šojićijada“.

Negotin: Na 14. protestu „1 od 5 miliona" upaljena "baklja slobode" 2
Foto: Suzana Mihajlović -Jovanović

– Aleksandar Vučić je sedam godina glavni sejač korova u Srbiji. Proizveo je sorte koje daju rekordne prinose: sortu Jutka iz Brusa, sortu Sima iz Grocke, sortu Marjan iz parlamenta. Nažalost, ima on i ovde u Negotinu svog korova, a kad vidite koliko je korova na važnim mestima u Srbiji ovde neće moći kuke i motike da rade, moraćemo kombajn da organizujemo za žetvu korova – kazao je pored ostalog Milivojević.

Osvrćući se da 14. narodni protest u Negotinu, za razliku od prethodnih, protiče bez ozvučenja, glumac Branislav Lečić uporedio je protest u Negotinu sa skupovima u antičkoj Grčkoj kada se slobodoumna misao širila trgovima.

– Postoje ljudi u svakom kraju Srbije, u svakom gradu, koji se okupljaju, koji govore i traže ono što je elementarno, a to je osećaj slobode, osećaj prava da ova država pripada svakom od nas , da je vlast ta koja treba da štiti ljude i da im omogućava da se ispolje, da se ostvare, a ne da budu robovi, ne samo da budu potrošači i ništa drugo, nego građani sa slobodarskim licem, jakim duhom i sposobnošću da odneguju svoje porodice ovde, a ne da decu šalju u inostranstvo – rekao je Branislav Lečić.

Negotin: Na 14. protestu „1 od 5 miliona" upaljena "baklja slobode" 3
Foto: Suzana Mihajlović -Jovanović

Okupljenim Negotincima obratio se i nekadašnji urednik u Novostima, Srđan Škoro.

– Mi njih možemo da pobedimo na izborima, na olovku. Pogledajte Tursku. Ko je pobedio u Istanbulu? Kandidat ujedinjene opozicije. Ali kako je do toga došlo? Tako što je izašlo 85 odsto ljudi. E, to moramo da dovedemo, da naučimo da nas ne kupuju za kilo brašna, za dve pljeskavice, za pet ari nečega ili neke sitnice. Hajde da to preokrenemo, da glasamo za budućnost i da krenemo napred i da svako od nas kaže „dosta“ – naglasio je Škoro.

Organizator 14. protesta „Jedan od pet miliona“ u Negotinu, Strahinja Ćirić, najavio je da će se protesti nastaviti od septembra, a ako za to bude potrebe i ranije.

Negotin: Na 14. protestu „1 od 5 miliona" upaljena "baklja slobode" 4
Foto: Suzana Mihajlović -Jovanović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari