Nema članstva u EU bez demokratije sve i da Srbija reši problem Kosova 1

Srbija beleži pad demokratskih tendencija, usled konstantnih pritisaka na medije i stvaranja atmosfere straha, institucija koje ne rade u interesu građa, obesmišljavanja rada parlamenta kao i neregularnosti na poslednjim izborima za odbornike u glavnom gradu – zaključci su učesnika današnje promocije izveštaja „Stanje demokratije u Srbiji 2018“, koji je izradio portal European Western Balkans i Centar savremene politike.

Na promociji koju je moderirala novinarka Danasa Marija Stojanović, predsednik Upravnog odbora Centra za evropske politike Srđan Majstorović ukazao je na evidentan uticaj politike na sudstvo kao i na zapošljavanje u javnom sektoru. On je naveo da ga naročito zabrinjava zloupotreba pravila Narodne skupštine, uz ocenu da parlament ne obavlja svoju nadzornu funkciju, što dovodi u pitanje Ustavom definisanu podelu vlasti.

Nikola Burazer, izvršni urednik portala European Western Balkans, upozorio je da se iz godine u godinu beleži pad demokratskih standarda u državama Zapadnog Balkana, te da se na pomenutom prostoru stvaranju „stabilokratije“ na uštrb demokratije. Govoreći o geostrategiji naše države, on je poručio da Srbija sve i da reši problem Kosova, neće moći da postane članica EU bez vladavine prava.

Projektna menadžerka NUNS-a Maja Vasić Nikolić , iznela je podatak da je Srbija na World Press Freedom listi Reprtera bez granica pala za deset mesta u odnosu na prošlu godinu, te da sada zauzima 76. poziciju. Ona je citirala izveštaj u kome se navodi da je „pod predsednikom Aleksandrom Vučićem, Srbija postala zemlja u kojoj je nebezbedno biti novinar“. Vasić Nikolić je istakla da REM ne radi svoj posao i izrazila bojazan šta će biti nakon 22. decembra, kada Rodoljubu Šabiću ističe mandat kao Povereniku za informacije od javnog značaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari