Nemci žele za Kosovo status posmatrača u UN 1Foto: EPA/ MICHAEL KAPPELER

Neko od visokih zvaničnika Ministarstva spoljnih poslova Nemačke, novi šef diplomatije Hajko Mas ili državni sekretar, trebalo bi da ove sedmice, verovatno u četvrtak, 22. marta, poseti Srbiju i predstavi stav Berlina o rešavanju kosovskog pitanja, tvrde za Danas nezvanično predstavnici diplomatskih krugova.

„Nemački stav o Kosovu u suštini ne predstavlja nikakvu novost – Berlin i dalje insistira na pravno obavezujućem sporazumu Beograda i Prištine, kako bi dve strane sarađivale, umesto da ratuju. U tom kontekstu, zalaže se za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, uključujući UN, gde bi Kosovo najpre dobilo članstvo posmatrača, po ugledu na Palestinu. Nemcima je, takođe, stalo do unapređenja položaja Srba na Kosovu, dakle do formiranja zajednice srpskih opština i imaju daleko veće poverenje u predsednika Srbije Aleksandra Vučića nego u kosovskog predsednika Hašima Tačija. Dakle, Berlin ne smatra da Srbija treba da i formalno prizna nezavisnost Kosova i ono što se predlaže u Berlinu i šire na Zapadu zapravo bi predstavljalo faktičko, ali ne i formalno priznanje. Sve to nedavno je u Berlinu pretočeno i samom Vučiću“, ističu naši sagovornici.

S druge strane, u Vladi i Predsedništvu Srbije nisu želeli da za naš list ni potvrde ni demantuju navedenu informaciju.

Na pitanje da li je tačno da će ove nedelje biti predstavljen plan za Kosovo, šta bi on mogao da sadrži i da li je predstavljanje tog plana u direktnoj vezi sa dolaskom predstavnika nemačkog MIP-a, u kabinetu premijerke Srbije Ane Brnabić nismo uspeli da dobijemo bilo kakav odgovor. „Nismo mi adresa“, rečeno nam je kratko u kabinetu predsednice Vlade Srbije.

Izvori Danasa iz diplomatskih krugova kažu da zvanični Berlin želi da pravno obavezujući sporazum Beograda i Prištine bude „ako je ikako moguće“ potpisan do kraja ove godine. Takva tvrdnja u skladu je sa ranijim saznanjima našeg lista da je tokom prošlonedeljne posete pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Ves Mičel preneo sagovornicima u Beogradu da Vašington i Berlin insistiraju da se kosovsko pitanje reši do 2019. Kako saznajemo, iako imaju usaglašen stav o poželjnom tajmingu za postizanje sporazuma, SAD i Nemačka nisu „na istoj talasnoj dužini“ što se tiče naredne faze briselskih sporazuma – dok Berlin želi da u razgovorima učestvuje i nemački izaslanik, Vašington smatra da to nije potrebno.

Izvori Danasa ukazuju da model po kojem bi Kosovo najpre bilo posmatrač u UN „odgovara i državama poput SAD“. Palestinska Uprava je, podsetimo, status posmatrača u UN dobila 2012. godine, kada je predsednik Generalne skupštine UN bio Vuk Jeremić. Takva odluka doneta je dvotrećinskom većinom, uz protivljenje pojedinih zemalja, uključujući Izrael, Ameriku, Kanadu, Češku… Prema pravilima UN, pored oko 200 država članica, određenom broju međunarodnih agencija, entiteta i zemalja koje nisu članice omogućeno je da imaju status posmatrača. Posmatrači imaju pravo da održe govor na zasedanjima, ali ne i da glasaju o rezolucijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari