Nonić: Ne priznajem institucije, braniću se lično i javnošću 1Srđan Nonić: Foto Niška inicijativa

Šef odborničke grupe Niška inicijativa u Skupštini grada Srđan Nonić saopštio je danas da nakon fizičkog napada na njega od strane načelnika Gradske uprave Ljubiše Janića, pretnji neonacista na društvenim mrežama i napada lokalnih “SNS medija” u kojem je optužen za ekstremizam, kao i upornog nereagovanja nadležnih, “ne priznaje institucije ove zemlje”, tako da će se “braniti lično” i “putem javnosti”.

– Ne priznajem više institucije ove zemlje koje ni mene ni ostale poštene građane ne štite od kriminala i nasilja, a koje su naročito neefikasne kada se radi o nekom od „njihovih drugova“ i saradnika u kriminalnim radnjama. Pošto nisam siguran da li će me ščepati njihovo “dualno pravosuđe” ili neki Miša Vacić, biću prinuđen i na fizičku samoodbranu, a sve svoje akcije ću snimati sa dve kamere, kako bi pravdu, umesto pred institucijama, potražio od javnosti, rekao je Nonić za Danas.

Nonić je opozicioni i građanski aktivista koji je između ostalog u junu ove godine organizovao antifašističke šetnje, kao i uklanjanje nacističkih simbola sa zidina Niškog keja, nakon što je grupa ekstremnih desničara na tom mestu nožem ubola studenta Uroša Janjića jer nije hteo da skine majicu sa antifašističkim simbolima.

On više meseci organizuje i niz nesvakidašnjih “akcija presretanja” funkcionera ispred 57 lokalnih institucija i službi, kako bi ih upozorio na probleme u gradu i njihove obaveze, a koje snima i emituje na društvenim mrežama. Niz ovakvih akcija prijavio je Policijskog upravi do kraja godine.

Prema njegovim rečima, u jednoj od tih akcija, 23. oktobra, načelnik Gradske uprave Janić mu je oteo i polomio telefon, a na njega su skočila i dva radnika Službe za objedinjene poslove, nakon čega je završio u Domu zdravlja zbog visokog pritiska.

Uprkos tome što se na Nonićevom snimku može videti kako Janić “poseže” za njegovim telefonom, on je za naš list negirao da je fizički nasrnuo na odbornika.

– Protiv Janića sam Osnovnom javnom tužilaštvu (OJT) podneo krivičnu prijavu zbog zastrašivanja, ugrožavanja bezbednosti i oduzimanja i uništavanja lične imovine. Nedavno sam, takođe, po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja od Gradske uprave zatražio da mi se dostave snimci njihovih sigurnosnih kamera iz dvorišta, na kojima se vidi napad na mene. Zahtev je odbijen, uz obrazloženje da “nije od javnog, već od ličnog interesa”, iako smo obojica javni funkcioneri, a napad se dogodio u instituciji i u vezi sa njenim radom. Istovremeno sam saznao da je protiv mene podignuta prekršajna prijava zbog remećenja javnog reda i mira, rekao je on.

Nonić je kazao da su odbijene i njegove prijave protiv jedne od načelnica i lekarke koja ga je pregledala, podnete rukovodstvu Doma zdravlja zbog toga što nisu pozvale policiju nakon što ih je obavestio da je napadnut, na šta su, smatra on, bile obavezne. Rukovodstvo te ustanove mu je odgovorilo da su zdravstveni radnici u obavezi da obaveste policiju “samo kada se konstatuju ozbiljnije fizičke povrede”, što se u njegovom slučaju nije dogodilo.

Prema njegovim rečima, ni OJT, a ni Tužilaštvo za visokotehnički kriminal već tri i po meseca ne reaguju na njegovu prijavu podnetu zbog ozbiljnih pretnji koje je dobio nakon što je organizovao antifašističke akcije poslao obaveštenje OJT-u o tome gde se okupljaju neonacističke grupe. Tužilaštvo mu, takođe, nije odgovorilo, niti ga je pozvalo da da izjavu, ni povodom njegove prijave zbog pretnji koje je dobio preko interneta još prošle godine.

– Očigledno je da samo ako imaš ubod nožem ili prelom kostiju možeš da budeš sagledan, ali I to pod uslovom da te nije napao neki „veliki čovek“, zaključio je Nonić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari