Nova stranica saradnje dva naroda i države 1Foto: Zoran Panić

Predsednici Srbije Aleksandar Vučić i Bugarske Rumen Radev izjavili su danas u Dimitrovgradu da su Srbi i Bugari bratski narodi i da u budućnosti treba još više razvijati prijateljske odnose izmedju dva naroda i države.

Tokom današnje posete ovoj pograničnoj opštini oni su najpre razgovarali sa predstavnicima bugarske nacionalne manjine. Bugarski i srpski predsednik su potom položili vence na spomenik ‘’Pametnik’’ na Neškovom bcdru gde su sahranjeni srpski i bugarski vojnici a onda su u dvorištu Gimnaziije “Sveti Kirilo i Metodije“ položili kamen temeljac za izgradnju spomenika Svetom Kirilu i Metodiju.

Predsednik Bugarske Rumen Radev je obraćajući se medijima je rekao da su danas razgovarali na konkretnom rešavanju pojednih problema bugarske manjine u Srbiji.

Razgovorali smo o finansiranju medija na bugarskom jeziku koja će biti tri puta veća nego do sada. Veoma je važno i obrazovanje na bugarskom jeziku i obezbedjivanje udžbenika. Najveći problem je demografski i zato su važni infrastrukturni radovi, transgranična saradnja i otvaranje novih radnih messta. Lokalna vlast treba da bude ažurnija u privlačenju investitora i zapošljavanju. Ogroman napredak je učinjen u zakonodavnom delu koji se tiče zaštite manjina. Veoma sam zahvalan na naporima da se očuva kulturni identitet bugarske manjine u Srbiji”, rekao je, pored ostalog, Radev

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se uz zahvalnos predsedniku Radevu na ovoj poseti i preneo poruke koje je na sastanku uputio predstavnicima bugarske manjine.

Sa MUP-om ćemo odmah rešiti problem oko prezimena da dame koje su se prezivale primera radi Georgijev da se prezivaju Georgijeva. Rešili smo i pitanje finansiranja medija na bugarskom jeziku u značajnijem iznosu novca i tri puta više nego do sada. U najvećoj meri rešili smo i pitanje udžbenika za osnovne i srednje škole jer 30 i 50 godina nije bilo udžbenika na bugarskom jeziku. Želimo da uradimo više. Suština svega je da stvari rešavamo”, rekao je Vučić.

Na svečanosti u dvorištu Gimnaziije “Sveti Kirilo i Metodije“ gde su položili kamen temeljac za izgradnju spomenika Svetom Kirilu i Metodiju predsednik Bugarske je rekao da je ovo veoma važan dan za Bugare i Srbe i za dalje razvijanje prijateljstva dva bratska naroda.

Sa predsednikom Vučićem radimo na istorijskom pomirenju dva naroda. Položili smo vence na spomenik Pametnik gde su sahranjene kosti vojnika dva naroda u bratoubilačkom ratu.Narodi su pokazali da su mudriji od političara i to je primer koji treba slediti. Budući spomenik u dvorištu škole označava istinsko prijateljstvo. Vi koji ovde živite ste gradjani Srbije i istinskii Bugarsi i vi ste veza izmedju dva naroda. Zalažemo se za prijateljstvo. Gledamo napred i ulažemo u budućnost i saradnju i da ovaj region ima prosperitet”, rekao je Rumen Radev.

Aleksandar Vučić je rekao gradjanima u Dimitrovgradu da su ovde danas pokazali kakvi odnosi Srbije i Bugarske treba da budu u budućnosti i kakvi iskreni odnosi izmedju Srba i Bugara treba da budu.

Naš je posao da gradimo najbolje odnose sa Bugarskom . Bugari su naša braća. Čuvajte bugarski jezik i kulturu, ime i prezime, borite se za svoj narod, volite svoj bugarski naro i bugarsku državu.Molim vas samo da volite i poštujete državu Srbiju” rekao je Vučić.

Presednici Srbije i Bugarske su poseti i radove na petlji Dimitrovgrad na istočnom kraku Koridora 10. Radev je zahvalio na toplom gostoprimstvu i ponovio stav da treba da grade budućnost i prijateljstvo. Vučić je rekao da je bugarski predsednik iskren i veliki prijatelj Srbije koji se bori za interese Bugara.

Novi objekti u Dimitrovgradu

Završavamo auto put do kraja godine na Koridoru 10. Gradimo i jednu pristupnu saobraćajnicu koja povezuje glavnu ulicu sa autoputem i finansirali 1,2 miliona evra. Kancelarija za javna ulaganja ulaže u najmanje tri nova objekta u Dimitrovgradu. Radimo put 12 kilometara prema Poganovskom manastiru i put ka Bosilegradu, razgovarali smo dolini reke Jerme i Zvonačke banje i da dovedemo još investitora. Moramo da stvorimo uslove za bolji život da gradjani ne napuštaju Srbiju i Bugarsku “,rekao je Vučić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari