Raspravu o izboru potpredsednika počela su juče oko 15,30 sati 202 poslanika. Slično prekjučerašnjoj raspravi, tokom vremena predviđenog za obrazlaganje predloga za govornicom se pričalo o mnogim drugim temama. U više navrata pojedini poslanici su reklamirali povrede poslanika.
Šef poslaničkog kluba LDP Čedomir Jovanović na početku je zatražio udaljenje sa sednice predsednika parlamenta na 20 dana zbog vređanja ubijenog premijera Zorana Đinđića.

Raspravu o izboru potpredsednika počela su juče oko 15,30 sati 202 poslanika. Slično prekjučerašnjoj raspravi, tokom vremena predviđenog za obrazlaganje predloga za govornicom se pričalo o mnogim drugim temama. U više navrata pojedini poslanici su reklamirali povrede poslanika.
Šef poslaničkog kluba LDP Čedomir Jovanović na početku je zatražio udaljenje sa sednice predsednika parlamenta na 20 dana zbog vređanja ubijenog premijera Zorana Đinđića. Nikolić je predlog Jovanovića stavio na glasanje, a poslanici su ga sa 119 glasova odbili. Jovanović je više puta za govornicom naglasio da poslanici LDP neće dati legitimitet novoj skupštinskoj većini, ali da učestvuju u parlamentu jer je to jedino mesto s kojeg mogu uputiti „ohrabrenje građanima Srbije“.

O kandidatima sve najlepše

Govoreći o kandidatu SRS za mesto potpredsednika Skupštine Vučić je rekao da je Nataša Jovanović „izuzetna dama koja dolazi iz srca Srbije, Šumadije, iz Kragujevca“. U radnoj biografiji koja je dostavljena javnosti navodi se da je ona završila osnovnu i srednju školu, da je po zanimanju turistički vodič i da govori engleski jezik. Jovanović je u javnosti ostala upamćena po tome što je u sazivu parlamenta od 2001-2004. polila vodom tadašnju predsednicu Skupštine Natašu Mićić. Kandidat DSS Radojko Obradović završio je Građevinski fakultet i poslediplomske studije na Univerzitetu u Beogradu i u proteklom periodu je obavljao posao potpredsednika Skupštine. U obrazloženju za predlog SPS navodi se da je Milutin Mrkonjić diplomirani inženjer građevine. „Bio je direktor Direkcije za obnovu zemlje koja je posle bombardovanja u rekordnom roku obnovila stotine porušenih objekata širom Srbije“, obrazlaže poslanička grupa SPS.

Aleksandar Vučić je u ume SRS obrazlagao kandidaturu Nataše Jovanović i ubrzo skrenuo na druge teme, posle čega su usledile replike. Poslanice Gordana Čomić (DS) i Nataša Mićić (LDP) polemisale su s Nikolićem o nošenju bedža s likom Vojislava Šešelja, optuženog u Hagu, pošto su tvrdile da se to protivi Poslovniku, što je Nikolić odbacio. Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da su tri predloga za potpredsednike parlamenta „nešto najimpresivnije“ što je on video i zamerio predsedniku Skupštine što se ne poštuje rodna ravnopravnost. Kako je predložio, Skupština bi trebalo da dostavi formulare u kojima se izjavljuje saglasnost s određenim predlogom i u ženskom rodu.

Konsultacije

Tomislav Nikolić je, po završetku konsultacija predsednika poslaničkih grupa, izjavio da su konsultacijama prisustvovale sve poslaničke grupe, ali da su samo one koje su podržale njegov izbor (SRS, DSS-NS i SPS) predložile kandidate za potpredsednike. Nikolić je rekao da će skupštinske odbore za sada činiti predstavnici tih poslaničkih grupa i da će upražnjena mesta rezervisana za ostale poslaničke grupe biti naknadno popunjena ukoliko te partije odluče da se uključe. Sekretar Skupštine i dalje će biti Marko Danilović. Na pitanje da li će Skupština uskoro raspravljati i o nekim zakonskim predlozima Nikolić je rekao da u proceduri nema nijednog predloga. „Moram da pozovem predsednika Vlade da vidim ima li zakona koje treba razmatrati“, dodao je Nikolić. Među zakonima o kojima se očekuje rasprava je i budžet, a ukoliko bude vremena i set izbornih zakona.

Šef poslaničke grupe DSS Miloš Aligrudić apelovao je na poslanike da se suzdrže od rasprave po predlozima i izaberu potpredsednike konsenzusom. Sličan apel uputio je i šef poslaničke grupe socijalista Ivica Dačić, naglasivši da je suzdržavanje od komentara o pojedinim kandidatima za potpredsednike i članove skupštinskih odbora „u duhu dobrih pravila i običaja ovog parlamenta“.

Ruski ambasador prvi gost

Novi predsednik Skupštine juče je imao prvu međunarodnu aktivnost. Nikolić je juče razgovarao s ruskim ambasadorom Aleksandrom Aleksejevim. „Izbor Tomislava Nikolića za predsednika Skupštine je unutrašnja stvar Srbije i demokratski izbor naših prijatelja koji mi poštujemo“, rekao je ambasador Aleksejev, dodajući da će Rusija saradnju sa Srbijom razvijati u svim oblastima. Aleksejev nije želeo da komentariše izjavu Olija Rena o Nikolićevom izboru. Odgovarajući na pitanja o Kosovu, Aleksejev je ponovio da se Rusija protivi predlogu Martija Ahtisarija i da se nada da će Savet bezbednosti UN odlučiti da pregovori o statusu Kosova budu nastavljeni.

DS, LDP i G17 Plus odbile potpredsednička mesta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari