Ombudsman: Izbori na Kosovu održani u mirnoj i demokratskoj atmosferi 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Izborni proces se u celosti odvijao u sigurnoj, mirnoj, slobodnoj i demokratskoj atmosferi, ocena je Institucije ombudsmana čiji su službenici nadgledali proces glasanja na Kosovu, uz primedbu da je na pojedinim biračkim mestima uočeno nepoštovanje antikovid mera, prenosi Kossev.

Pri Centralnoj izbornoj komisiji bila su akreditvana 43 službenika ove institucije koji su bili raspoređeni u mobilne ekipe u skoro svim opštinama na Kosovu.

Ombudsman zaključuje da se izborni proces u celosti odvijao u sigurnoj, mirnoj, slobodnoj i demokratskoj atmosferi.

„Zrelost građana s jedne strane i maksimalna posvećenost koju je CIK u celini pokazao u pripremi i organizaciji ovih izbora, označili su izuzetno važan trenutak za poštovanje slobodne volje građana i nivoa demokratije u zemlji, prema tome, iz perspektive poštovanja i ostvarivanja ovog političkog prava, Ombudsman izražava njegovo maksimalno uvažavanje i ocenjivanje“, poručili su.

Ova institucija zahvalila je Kosovskoj policiji na, kako su naveli, profesionalnoj podršci koju je pružala tokom čitavog izbornog dana.

Ipak, poručuju i da je bilo i „specifičnih segmenata iz perspektive ljudskih prava koji su privukli pažnju posmatrača Ombudsmana“, a koji se odnosi na nepoštovanje antikovid mera.

Precizirali su da nije na svim biračkim mestima bilo omogućeno da se ispoštuje mera udaljenosti između birača, a takođe i izbornog osoblja.

„Ovaj problem pojavio se posebno na velikim biračkim mestima, uglavnom u gradovima, gde je priliv glasača bio veći. Ipak bilo je uvažavanja pravila u pogledu nošenja maski i upotrebe dezinfekcionih sredstva“, dodali su.

Precizirali su da su birački centri na Kosovu uglavnom bili oformljeni u školama. One, kako dodaju, ne pružaju odgovarajuće infrastrukturne uslove pogotovu za osobe sa ograničenim sposobnostima i starije osobe.

„U većini slučajeva biračka mesta bila su na drugom ili trećem spratu i to je predstavljalo poteškoće u ostvarivanju njihovog biračkog prava“, dodali su.

Službenici Institucije Ombudsmana nadgledali su izborni proces i u pritvorskim centrima i zatvorima.

„Posmatrači IO tokom monitoringa primetili su da je zbog premeštaja koji su se dogodili sa (pre) pritvorenicima, nakon što su prosleđeni podaci o onima koji imaju pravo glasa, bilo slučajeva da lica lišena slobode nisu mogla da glasaju, jer se njihovo ime nije nalazilo na spiskovima mobilnih ekipa, ali nisu takođe na licu mesta verifikovani i u opštem spisku birača“, dodaje se u saopštenju.

Ova institucija nadgledala je tokom izbornog dana i Domove za stare osobe, domove za integraciju u zajednica, Centar za integraciju i rehabilitaciju hroničnih psihijatrijskih pacijenata i UKBS. U ovim institucijama, glasanje su takođe vršena pomoću mobilnih ekipe CIK, dodali su.

Nepravilnosti tokom izbornog dana uočila je i Kosovska policija kako su naveli, pokrenuta su ukupno tri postupka – zbog ometanja procesa glasanja u Lipljanu i kršenja tajnosti glasanja u Prizrenu i Kosovu Polju.

Policija je ujedno konstatovala da je uspešno sproveden operativni plan u vezi sa održavanjem izbora, te da nisu zabeleženi veći problemi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari