Organizatori "Mirdite" osudili podršku optuženima iz OVK 1Foto: BETAPHOTO/ MILOS MISKOV

Vest da je dvoje kosovskih umetnika koji su učestvovali na festivalu „Mirdita, dobar dan“ u grupi idejnih tvoraca kampanje „Sloboda ima ime – OVK“, koja daje podršku optuženima za ratne zločine pred Specijalizovanim većem u Hagu, neprijatno je iznenadila Inicijativu mladih za ljudska prava, organizatore pomenutog festivala, koji od 2014. godine kroz približavanje umetnika radi na približavanju srpskog i kosovskog društva.

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) saopštila je da kao neuspeh festivala „Mirdita, dobar dan“ vidi činjenicu da neki od učesnika sa ranijih izdanja festivala danas učestvuju u kampanji glorifikacije optuženih za ratne zločine i pritiscima na rad Specijalizovanih veća u Hagu.

– Vrednosti oko kojih festival okuplja umetnike iz Srbije i Kosova su u potpunosti suprotne od poruka koje šalje kampanja „Sloboda ima ime – OVK“. Festival ima misiju da poveže ljude na vrednostima građanskog društva u kome nema mesta ekstremnom nacionalizmu, na vrednostima ljudskih prava, gde nema mesta etničkoj diskriminaciji, kao i na vrednostima pravde, gde nema mesta izbegavanju odgovornosti za zločine – piše u saopštenju objavljenom na sajtu YIHR.

Kampanju „Sloboda ima ime – OVK“ osmislila je grupa kosovskih umetnika, koji se protive optužnicama za ratne zločine protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, a među njima su umetnica i poslanica Eljiza Hodža i glumac i režiser Fatmir Spahiu, koji su prikazani beogradskoj publici u sklopu festivala „Mirdita, dobar dan“, piše Kossev.

Urednica portala Kossev Tatjana Lazarević ocenjuje kao skandalozno to što umetnici u toku trajanja postupka pred sudom koji je priznat s međunarodne strane, pokreću kampanju za podršku optuženima za ratne zločine.

– To nema nikakve veze sa umetnošću. Znam da danas u Prištini postoje komentari da je umetnost često i politički izraz i da umetnici imaju pravo na politički stav. U ovom slučaju to nije samo politički stav, to je direktna podrška optuženima za ratne zločine. Ako bih to trebala nekako da približim srpskoj javnosti, to bih ovako mogla da uporedim: zamislite situaciju u kojoj jedna Biljana Srbljanović pokreće kampanju za podršku Ratku Mladiću i kaže kako je to umetnost – ističe Lazarević.

Prema njenim rečima, saopštenje Inicijative mladih predstavlja primer pravovremene i odgovorne reakcije.

– Ako se i desio propust u selekciji ranije, usled nedovoljnog poznavanja umetnika, njihovih biografija i rada, ovo svakako pozdravljam kao odgovornu i pravovremenu reakciju – poručuje Lazarević.

Valjon Sulja, prištinski publicista i glavni urednik Gazete Metro, smatra da ne može biti istinskog kulturnog pomirenja bez političkog mirovnog sporazuma između Kosova i Srbije.

On ocenjuje da je „Mirdita, dobar dan“ nepolitička inicijativa, ali da je veštačka u suštini.

– Mir između umetnika ne može se postići ako među njima nema uvažavanja mišljenja, činjenica i verovanja. Umetnici sa Kosova, ali i oni iz Srbije, treba da jedni druge prihvate takve kakvi jesu, a ne da se s jedne strane, ili od strane samog organizatora, nameću uverenja o tome šta umetnici treba da misle ili da budu. Srbi, ali i Albanci treba da prihvate jedni druge onakvim kakvi jesu. Inače će sve da postane veštačko i neodrživo, samo kako bi neka grupa civilnog društva mogla da profitira od međunarodnih finansiranja i kako bi se opravdavali kao da nešto rade – navodi Sulja.

Podsetimo, prošle sedmice je Specijalno sudsko veće sa sedištem u Hagu saslušalo četvoricu vođa Oslobodilačke vojske Kosova Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija, po optužnici za ratne zločine protiv čovečnosti. Početak suđenja očekuje se na leto.

Optužbe za paljenje bilborda

Idejni tvorci kampanje podrške okrivljenima za ratne zločine pred Specijalizovanim većima, šestočlana grupa umetnika, intelektualaca i fotograf AP sa Kosova, organizovali su u utorak konferenciju povodom spaljivanja jednog od bilborda sa sloganom „Sloboda ima ime – OVK“ na magistralnom putu u Gračanici, objavio je Kossev. Na konferenciji na kojoj su govorili umetnica i poslanica PDK Eljiza Hodža i filozof Ismailj Tašoli za „namerno spaljivanje i vandalizam“ optužili su Beograd.

– Verujemo da je čak i ovaj vandalski čin uništavanja bilborda „Liria Ka Emer“, sa logotipom OVK, dolazi iz zvaničnog Beograda, kojeg je omeo oslobodilački rat za Kosovo, Oslobodilačka vojska Kosova, kosovska nezavisnost, a danas ih sputava i sama država Kosovo – saopštili su predstavnici ove platforme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari