Oživljavanje podela iz Miloševićevog doba 1Foto: FoNet/Marija Đoković

Ime koje su bivši radikali Nemanja Šarović i Božidar Delić izabrali za novoosnovani pokret „Ljubav, vera, nada“ ujedno je bio i poznati slogan Srpskog pokreta obnove korišćen u izbornim kampanja od devedesetih do 2008.

Ovime je Šarović, čini se, oživeo sećanje na unutarstranačke podele i krilatice koje su dominirale periodom Miloševićeve vladavine i zaokružio proces rastakanja SPO iz koje je nastala SRS, koju je Šarović nedavno napustio.

Bivši narodni poslanici – Nemanja Šarović, nekadašnji zamenik predsednika Srpske radikalne stranke, i general Božidar Delić, prethodno član SRS ali i SNS, juče su objavili da su osnovali novi pokret pod nazivom „Ljubav, vera, nada“, čiji će se program oslanjati na glavne hrišćanske vrednosti sadržane u ovom nazivu, dok će im cilj biti borba protiv režima Aleksandra Vučića.

Cilj novog pokreta, kako je objasnio Šarović novinarima u Medija centru, nije samo „rušenje aktuelnog režima“, već pre svega „uređivanje sistema države“.

Dokumenta za registrovanje pokreta su predata, naveo je Šarović, koji će biti predsednik, a pokret može prerasti u stranku „kada se za to steknu uslovi“.

Za naziv pokreta – „Ljubav, vera, nada“, rekao je da je odabran jer su to „univerzalne hrišćanske vrline, ono što nam je potrebno kao društvu, narodu i državi, a od čega smo se prilično udaljili“.

Šarović je rekao i da želi da pokret pokaže da se „obični ljudi ne plaše Aleksandra Vučića i njegove piramide moći“.

Zamenik predsednika novog pokreta Božidar Delić izjavio je da je taj pokret usmeren ka „onima koji teško žive, a nisu se usuđivali da do sada progovore“, i da pokret želi da se „bori zajedno s njima“.

Koliko će se njihovo delovanje razlikovati od prethodnog radikalskog, ostaje da se vidi, a samo u slučaju da naprave jasan otklon od SRS mogu se poistovetiti sa vrednostima koje je propagirao Srpski pokret obnove, kaže za Danas Aleksandar Čotrić, potpredsednik SPO.

– Nisam upoznat sa njihovim zalaganjima, ali ako su ona drugačija od onoga što je propagirala SRS, onda možda i bude neke sličnosti sa SPO. Između SPO i SRS uvek su postojale velike razlike, ističe Čotrić.

Ljubav, vera i nada, po njegovoj oceni, potrebni su srpskom društvu u svakom trenutku.

Ovaj slogan, podseća Čotrić, nastao je 1997. u vreme Miloševićevog režima kada su takve vrednosti bile neophodne za prevazilaženje podela.

– Situacija u zemlji je bila na ivici građanskog rata tada, jer je Milošević isticao podele među građanima kako bi po svaku cenu sačuvao vlast. Mi smo kroz ovaj slogan hteli da pošaljemo poruku da se oslanjamo na hrišćansku tradiciju i ujedinimo se oko zajedničkih vrednosti, priseća se Čotrić.

SPO su 1990. godine osnovali Vuk Drašković i Vojislav Šešelj. Ubrzo se, međutim, zbog ideoloških razlika, Šešelj odvaja osnivajući Srpski četnički pokret, koji kasnije prerasta u Srpsku radikalnu stranku.

Nemanja Šarović pridružio se SRS dosta nakon toga, 1997. godine, baš u vreme kada je nastao slogan SPO, koji sada, slučajno ili namerno, koristi za naziv novog pokreta.

On se od SRS odvojio u julu 2020. godine, nakon parlamentarnih izbora na kojima ta stranka nije prešla cenzus, zbog toga što, kako je naveo ranije, za njegove primedbe nije bilo razumevanja.

Izbori da, udruživanje sa opozicijom – ne

Šarović je rekao da se novoosnovani pokret neće udruživati s drugim opozicionim pokretima i strankama. Najavio je da će novi pokret učestvovati na izborima, iako „izborni uslovi nikada nisu bili fer“, i da se neće obraćati zemljama Zapada za poboljšanje izbornih uslova, već da će se za to „sami izboriti“.

Zabranjena Parada ponosa pod istim sloganom

Zanimljivo je i da je slogan „Ljubav, vera, nada“ bio korišćen u kampanji Belgrade Pride 2012. za promovisanje prava LGBT zajednice. Ova kampanja, doduše, pozivala se na zaštitu građanskih vrednosti, a ne hrišćanskih uz koje se slogan vezuje, a najviše netrpeljivosti prema LGBT zajednici dolazilo je upravo iz redova crkve. Te godine zabranjeno je održavanje Parade ponosa, zbog „bezbednosnih rizika“ po odluci tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari