Papina poseta bi doprinela pomirenju naroda u regionu 1Foto: FoNet/ AP

Koliko ja znam, predsednik Aleksandar Vučić nije uputio poziv papi Franji da dođe u Srbiju, već je rekao da bi on voleo da papa dođe u Srbiju, ali da to ne zavisi samo od državnih organa, već da se za to pita i Srpska pravoslavna crkva, kao što je odavno poznato.

Dakle, on nije formalno uputio poziv papi. Ja nisam, naravno, prisustvovao njihovom razgovoru u četiri oka, ali prema onome što znam i što je on javno izjavio, takav poziv nije u formalnom smislu uručen – kaže za Danas, bivši ambasador Srbije u Vatikanu, profesor Darko Tanasković.

Na pitanje da li je licemerno da predsednik Aleksandar Vučić i neformalno poziva papu da dođe u Srbiju, kada se zna da je on pre trinaest godina zajedno sa Tomislavom Nikolićem bio recenzent knjige, „Vatikan glavno satanino gnezdo“, koju je napisao Vojislav Šešelj, osuđeni ratni zločinac i lider Srpske radikalne stranke, sagovornik Danasa odgovara da se on ne bi bavio dijahroničkim delom posete.

– LJudi se menjaju i dobro je da ide nešto nabolje u politici, ako može. Te promene su deo dijalektike na svim stranama političkog spektra. Ja ih sve pamtim, jer imam mnogo godina i znam mnoge druge koji nam danas drže lekciju o demokratiji, a bili su spremni da streljaju nekada. To se menja u politici i dobro je da je tako, kaže Tanasković i dodaje da bi dolazak pape u Srbiju značio mnogo jer je Sveta stolica važan činilac u međunarodnim odnosima, a značilo bi mnogo i za položaj Srbije, s obzirom da u Srbiji živi mnogo katolika, a njegov dolazak bi bio važan i za katolike u Hrvatskoj .

„Vatikan može imati konstruktivnu ulogu u smanjivanju napetosti na Balkanu i bio bi od pomoći da se čitav region pokrene ka sporazumevanju, a ne nesporazumevanju. Ta poseta bi bila veoma konkretna u smislu uzajamnog očekivanja da se u nastupajućem periodu na što bolji način iskoriste potencijali Svete stolice i potencijali i želje Srbije u poboljšavanju ukupnog stanja u regionu Balkana za koji je Vatikan izuzetno zainteresovan – ocenjuje Tanasković koji je i bio član naše delegacije u Svetoj stolici u Vatikanu.

Prema mišljenju Sande Rašković Ivić, nekadašnje ambasadorke Srbije u Rimu za vreme vlasti Vojislava Koštunice, u ovom slučaju važi stara rimska izreka: „Nije važno šta je rečeno, već ko je to rekao“.

– Sumnjivo je što je taj poziv uputio Aleksandar Vučić. I to ovom papi, koji je, zaista, poseban, u pozitivnom smislu. Do sada je pokazao toleranciju, modernost… Međutim, ja iskreno sumnjam u Vučićev iskren poziv. On se trudi samo da ostavi utisak demokratskog lidera, a sve što radi je u suprotnosti sa tim. U svakom slučaju, vreme je da zakopamo sekire na ovim prostorima i da počnemo da živimo sa međusobnim poštovanjem, a tome bi papina poseta, svakako, doprinela – ističe Sanda Rašković Ivić za Danas.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je tokom susreta sa papom, da Vatikan vodi ozbiljnu politiku i da će čuvati svoje pozicije i po pitanju Kosova. On je rekao da bi voleo da papa poseti Srbiju, ali je podsetio da je za to potrebna saglasnost SPC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari